O expoziție temporară, cu titlul ”Familia Regală a României pe frontul Marelui Război (1916-1918)”, a fost deschisă azi la Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, de lângă Câmpulung.
Expoziția va fi deschisă pe toată durata lunii aprilie.
Aceaasta ”aduce în prim-plan rolul crucial al Familiei Regale a României în timpul Primului Război Mondial, evidențiind implicarea sa atât în deciziile strategice, cât și în sprijinirea efortului de război. Vizitatorii vor descoperi o colecție impresionantă de fotografii și cărți poștale de epocă, provenite din arhive de renume, precum Imperial War Museum, Bundesarchiv și Arhivele Naționale ale României.
De asemenea, expoziția le mai oferă vizitatorilor oportunitatea de a explora momente esențiale din istoria României, marcate de sacrificiu, dar și de mari realizări. Regele Ferdinand I, în calitate de comandant suprem al armatei, alături de Marele Cartier General și misiunile aliate, a contribuit decisiv la reorganizarea forțelor armate române, conducându-le spre victoriile din vara anului 1917.
Totodată, expoziția pune în lumină activitatea excepțională a Reginei Maria, care a fondat o organizație ce-i purta numele, dedicată sprijinului sanitar și social pe linia frontului și în teritoriile rămase libere. Din poziția sa de președinte de onoare al Crucii Roșii Române, Regina Maria a mobilizat resurse semnificative pentru ajutorarea soldaților și populației civile”, a transmis Centrul de Informare și Promovare Turistică Câmpulung.

Mausoleul de la Mateiaș, pe scurt
Mausoleul de la Mateiaș se află la câțiva km de Câmpulung Muscel spre Bran-Brașov (DN 73), în vârful dealului omonim.
Monumentul a fost ridicat între 1928 și 1935, după planurile arhitecților Dumitru Ionescu Berechet și State Baloșin. Edificiul e construit, în principal, din piatră din cariera de la Albeștii de Muscel.
Mausoleul a fost consolidat și extins în anii 1980-85. S-a mai adăugat o terasă de paradă, noi scări de acces, câteva camere muzeale, un basorelief de 16 m lungime și 3,5 m înălțime, operă a sculptorului muscelean Adrian Radu. Mausoleul e administrat de Muzeul Municipal din Câmpulung.
sursa foto: Centrul de Informare și Promovare Turistică Cîmpulung, arhivă ArgeșulOnline.ro