Astăzi, Școala Populară de Arte și Meserii Pitești va organiza un eveniment unic, încărcat de spiritualitate.

La Schitul Slănic, unde se află  singurul lăcaș de cult cu acest hram (al Schimbării la Faţă), cursanții Secției de Iconografie participă la slujba Sfintei Liturghii oficiată de Înalt Prea Sfințitul Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.

Ei sunt însoțiți de profesoara lor, Camelia Munteanu, și vor expune icoanele pe care, în mai puțin de un an, au reușit performanța să le picteze conform tuturor exigențelor.

În trecut, meșterii iconari începeau „arta lor divină” cu icoana Schimbării la Față. În ea, spuneau bătrânii, scena este zugrăvită nu cu culorile unui artist, ci chiar cu lumina Taborică.

Prezența călăuzitoare a Sfântului Duh este exprimată într-o lumină orbitoare în întreaga compoziție și înlătură orice altă sursă de lumină ce ar putea fi implicată.

Cursul de Iconografie a fost introdus anul trecut în oferta educațională a  Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești şi o are la catedră pe dna Camelia Munteanu, pictor și restaurator, un nume cunoscut în domeniu.

Această îndeletnicire de iconar nu este practicată de mulți tineri, fiindcă presupune migală, dar mai ales o stare sufletească specială, Iconografia fiind studiată mai mult în Facultățile de Teologie și foarte rar în Școlile de Arte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here