O explozie de o intensitate cum rar se poate vedea a avut loc azi noapte, la o conductă (magistrală) de gaz, în judeţul Vrancea, în apropiere de satul Călimăneşti. Bilanţul provizoriu al dezastrului indică patru morţi şi cinci răniţi grav.
Evenimentul a avut loc în jurul orei 1,30, pe un şantier al autostrăzii Moldovei A7. Pentru stingerea incendiului, ISU Vrancea a mobilizat pompieri din Focşani, Panciu şi Adjud, declanşând aşa-numitul plan roşu de intervenţie.
La locul deflagraţiei salvatorii au găsit patru cadavre cadavre carbonizate. Alţi cinci muncitori de pe şantier au suferit arsuri grave.
ISU Vrancea a informat că „a fost stabilit un perimetru de siguranţă pe o distanţă de aproximativ de 500 de metri în jurul zonei afectate”. De asemenea, „în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-alert. Planul Roşu de Intervenţie a fost dezactivat la ora 3:30, iar echipajele de intervenţie rămân active pentru investigarea completă a cauzelor şi gestionarea consecinţelor acestui incident”, au mai informat pompierii.
Potrivit surselor G4Media, în avizul Transgaz emis în 2020 scrie că nu se pot face lucrări mai aproape de 20 de metri fără finalizarea lucrărilor de protejare sau relocare a conductei. De asemenea, avizul Transgaz prevede ca în zona de protecție a conductei lucrările să fie făcute cu „atenție sporită”.
Prefectul de Vrancea, Nicuşor Halici, a declarat presei locale că, probabil, „este o eroare umană, vedem acum de unde vine eroarea umană. Compania știa că există această conductă de gaz. Trebuie clarificat. Nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală, dintr-o estimare are până într-un metru adâncime”.
Există suspiciuni că adâncimea la care era îngropată conducta de gaz era mai mică decât cea normală, astfel că muncitorii au avariat-o (declanşând explozia) fără să aibă vreo culpă.
Transgaz dă vina pe constructor
Compania de stat Transgaz, proprietarul conductei, neagă, însă, faptul că magistrala ar fi fost îngropată la adâncime mai mică decâtcea reglementată, de 1,2 metri, şi dă vina pe constructor.
„În noaptea de 21 septembrie 2023, în județul Vrancea, în jurul orei 01:15, pe conducta de transport gaze naturale Dn800 Șendreni-Onești, în zona localității Călimănești, la kilometrul 93+328 față de SCV Șendreni, respectiv kilometrul 52+174 față de NT Onești s-a produs un incident tehnic major cu foc, în timpul execuției lucrărilor la autostrada A7 Moldova (Focșani-Bacău).
Menționam faptul că constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea „Autostrada Focșani-Bacău (inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea”, acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect”, se menţionează într-un comunicat de presă al Transgaz.
Pe toate cele trei loturi al tronsonului de autostradă Focşani-Bacău, inclusiv pe cel unde s-a produs tragedia de azi noapte, lucrează firmele din grupul UMB Spedition, controlat de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu.
Luna trecută, în apropiere de Piteşti, la Bascov, au existat două astfel de situaţii în care conducte de gaz au fost avariate în timpul efectuării unor lucrări (un exemplu în acest sens, aici). Din fericire, spre deosebire de cazul de azi noapte, din Vrancea, în Argeş n-a avut loc nicio explozie.
Actualizare – Poziţia CNAIR faţă de tragedia din Vrancea
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis următorul comunicat de presă, după explozia de pe şantierul autostrăzii A7:
„1. Studiul de Fezabilitate a fost elaborat de SC Consitrans SRL București, iar indicatorii tehnico- economici au fost aprobați prin HG nr. 903/ 13.07.2022.
2. Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC) a fost realizată de SC Consitrans SRL, în baza tuturor avizelor necesare obținute inclusiv de la Transgaz:
– Aviz favorabil Transgaz nr. 219/2197 din 04.01.2021
– Aviz favorabil CTE Transgaz nr. 387/29.11.2021
În baza acestei documentații, MTI a emis Autorizația de Construire nr.11 din 27.03.2023.
3. A fost elaborat Proiectul Tehnic (PT) tot de către SC Consitrans SRL și aprobat în CTE CNAIR în data de 22.07.2022.
4. Prin decizia Directorului General al CNAIR a fost desemnată, în data de 10.02.2023, echipa de consultanță a proiectului, constituită din angajați ai DRDP Iași. Această echipă de supervizare a emis Ordinul de Începere a lucrărilor în data de 29.03.2023.
5. Antreprenorul (UMB Spedition – n.n.), prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentația Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada.
6. Din informațiile pe care le avem până la această oră, antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii.
7. Astăzi, CNAIR a solicitat echipei de supervizare un raport special cu privire la împrejurările în care a avut loc evenimentul.
8. În acest moment se desfășoară cercetări ale instituțiilor abilitate ale statului, iar CNAIR nu se poate pronunța asupra cauzelor care au provocat deflagrația din noaptea de 21.09.2023″.




surse foto/video: ISU Vrancea, PressHub.ro/Sebastian Oancea