Expediţia cu Dacia Duster în Siberia, la câteva zile distanţă de Polul frigului

Date:

Share post:

Cei doi curajoşi români din Satu-Mare, soţii Kinga şi Attila Bertici, şi-au continuat, în perioada sărbătorilor de Crăciun şi de Anul Nou, drumul către oraşul siberian Oimiakon, Polul mondial al frigului, la bordul unei Dacia Duster diesel, de serie.

După ce, la jumătatea lunii trecute, soţii Bertici ajunseseră în oraşul Ufa, la poalele munţilor Urali, de Crăciun au reuşit să ajungă în cel mai mare oraş din Siberia, Novosibirsk, o metropolă aproape cât Bucureştiul de mare.

Aici, compatrioţii noştri au petrecut câteva zile într-un autoservice unde şiau pregătit cu minuţiozitate maşina pentru temperaturile extreme din zonă.

Iarna pe uliţa principală a unui sat din Siberia

Daciei Duster i s-a montat un încălzitor suplimentar (ceva în genul aparatelor Webasto sau Sirocco, uzuale la noi), i s-a regenerat filtrul de particule şi i s-a montat un parbriz special, care să nu crape la temperaturi de minus 50-minus 60 de grade.

Apoi, din nou la drum…ieri, cei doi au izbutit să traverseze fluviul Lena pe gheaţă (nu există niciun pod rutier în zonă, peste Lena) şi au ajuns, azi spre amiază, în oraşul siberian Iakuţk (Yakutsk), un oraş cam de mărimea Clujului, construit integral pe permafrost.

Yakutsk, o metropolă cât Clujul, construită într-una din cele mai neprimitoare zone a Pământului

Temperaturile în zonă sunt neobişnuit de „mari” pentru această perioadă a anului: „numai” circa minus 35-minus 40 de grade.

Până aici, Dacia Duster cu care călătoresc cei doi temerari din Satu-Mare s-a comportat bine. Au apărut unele probleme la electronica maşinii, din cauza faptului că softurile motorului nu au fost concepute să funcţioneze la temperaturi atât de mici, însă, ce e important, maşina a funcţionat corespunzător.

Iarna, maşinile traversează fluviul Lena pe gheaţă. Pod sau drum nu există

Până la destinaţia finală, Polul mondial al frigului, Oimiakon, sunt aproximativ 900 de km. Soţii Bertici speră să-i poată parcurge – după o pauză de cel puţin 24 de ore în oraşul Iakuţk – în următoarele circa 3 zile.

sursa foto: Kinga şi Attila Bertici, Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Transportul public din Târgu-Mureş, adus în 2022, cu ajutorul banilor europeni (Preluare PressHub)

Târgu-Mureş, ultimul mare oraş din Transilvania în care transportul...

Cartea zilelor noastre: Același Daniel Silva

Plin de notorietate. Grație romanelor sale. Unu` mai palpitant...

Accident mortal la Valea Mare Pravăț

În urmă cu puțin timp, în localitatea Valea Mare...

Cum să decorezi brazi artificiali de lux ca un profesionist?

Cu totii ne dorim sa impodobim bradul perfect cu...

Un proxenet şi un negustor de cannabis, luaţi pe sus de poliţiştii de la Operaţiuni Speciale

Despre fenomenele traficului de droguri şi al traficului de...