Eveniment cultural: Regina Maria, în vorbe și cânt

Date:

Share post:

Altfel spus, omagiată binevenit, în această lună, la Filarmonica Pitești. Și, cred eu, nu întâmplător, în contextu` războinic răsăritean al momentului. Asociația ”Diplomație și Identitate Europeană” stă la baza proiectului demn de semnalat, apreciat, consemnat cuvenit. Pentru că notațiile inegalabilei suverane din veacu` anterior au nu doar importanță istorică incontestabilă. Ci și un substrat premonitoriu, pe care-l confirmă timpu`, din nefericire. Țara asta a avut și ea un trecut, cenzurat parșiv de comuniști, da` ieșit la lumină încet, încet, folositor…

 Ei bine, actrița Roxana Lupu, născută Gârleanu (rudă, oare, cu scriitoru` de odinioară?), a dezvăluit chibzuit din gândurile soției monarhului Ferdinand I al României. Așternute pe foi de jurnale cu sinceritate, obiectivitate și stil, într-o epocă nu tocmai ușoară pentru-a noastră țară. De altfel, Roxana a interpretat și rolu` celei omagiate, într-un film realmente de interes. Și de succes neîndoios. Interpreta s-a dovedit deplin convingătoare cinematografic. Iară la Pitești și nu doar, o cetitoare cum nu se poate mai potrivită pe subiect. I se cuvin, de aceea, strașnice mulțumiri pentru efort.

 Mai cu seamă că, pe scenă fu însoțită de câțiva muzicieni ai momentului. Baritonul actor Nicholas Lupu (soțul), violonistu` constănțean Daniel Mihai. La pian, acompaniatori, Anta Gavriloae Barbu și Alex Penescu. Care, laolaltă, dădură glas unor cântări adecvate. Semnate celebru: Chopin, Schubert, Enescu, Porumbescu, Constantinescu, ca să-i amintesc numai pe câțiva. N-a lipsit, firesc, Imnul Regal.

 Aș mai spune înainte de final că Nicholas se arătă un vocalist sigur pe el. Fără șovăire și cu echilibru deplin. Clar experimentat. Daniel, la rându-i, o certă surpriză. Aprig mânuitor de arcuș, virtuoz, subtil. Un recital, concert cu orchestranții instituției gazdă n-ar strica. Însă nu cu orice dirijor…

 Apreciez asemenea acțiuni culturale, utile vădit. Cu regretu` că nu sunt mai dese. Avem datoria să cunoaștem ce-a fost și să păstrăm cu grijă. Ca ieri să nu pice-n uitarea periculoasă a unui azi nefast și distrugător. Greșesc în idee?

sursa foto: Facebook/Filarmonica Piteşti

Vizite5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Creşte numărul cazurilor de infectare cu Covid. Masca ar putea reveni în actualitate

Numărul de cazuri de infectare cu Covid a crescut,...

Poliţia Argeş i-a amendat pe ciobanii care nu şi-au microcipat câinii de la stână

În cadrul unei acţiuni poliţieneşti dessfăşurate ieri şi alaltăieri,...

Dezinformarea prin presă, combătută cu ajutorul inteligenţei artificiale

"Un consorțiu condus de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași,...

Alege setul potrivit de anvelope 195 55 R16 în funcţie de sezon

Anvelopa marcată cu dimensiunile 195 55 R16  este una...