Mulţi români au aflat din presă despre faptul că Rusia s-a oferit să acorde ajutor medical şi asistenţă Italiei, în lupta acestei ţări cu pandemia de coronavirus. Ca atare, o flotă de şase sau şapte avioane grele, cargo, Iliuşin IL-76, au aterizat la Roma, cu „ajutoare pentru poporul prieten italian” (sună cunoscut multora expresia asta).

Fireşte, Kremlinul nu putea să nu speculeze mediatic faptul că italienii au acceptat ajutorul rusesc.

Însă, nu toată lumea a aplaudat gestul liderului rus Vladimir Putin. Chiar în presa italiană au apărut ştiri care spun că „ajutoarele ruseşti” sunt, în bună măsură, inutile în lupta anti-pandemie.

De asemenea, mai mulţi gazetari italieni au reamintit că ruşii au prostul obicei de a zăbovi cam mult pe unde ajung să se instaleze. Noi, românii, ca şi alte naţii din Estul Europei, ştim asta mai bine decât italienii.

O luare de poziţie pe această temă a avut şi un europarlamentar român, dl Siegfried Mureşan (grupul PPE).

„Sub pretextul că oferă ajutor pentru combaterea epidemiei de coronavirus, Rusia face acum în Italia exact ce a făcut acum 6 ani în Crimeea: trimite camioane militare și „omuleți verzi”. Răspunsul nostru trebuie să fie: nu, mulțumim!

Federația Rusă a spus că a trimis ajutoare Italiei pentru perioada de criză, dar ce văd italienii pe străzi zilele acestea este o operațiune a Ministerului Apărării din Federația Rusă, nu a Ministerului Sănătății. 100 de ofițeri ruși au aterizat la sud de Roma.

Este un motiv de îngrijorare mai ales că oficiali italieni au declarat, atât pentru cotidianul italian „La Stampa”, cât și pentru publicația germană „Bild” că ajutoarele aduse de Armata Rusă sunt inutile în lupta împotriva coronavirus. Întreaga operațiune este un act geopolitic și militar, nu o operațiune medicală.

Trebuie să fim foarte atenți cine ni se prezintă drept prieteni și salvatori în această perioadă de criză.

Trebuie să nu uităm cine s-ar bucura cel mai mult de adâncirea crizei în Uniunea Europeană”, a afirmat europarlamentarul Mureşan.

sursa foto: Bild, via Facebook/Siegfried Mureşan, Sputnik Russia

1 COMENTARIU

 1. Mai Siegfrid! Mai ticalosule!
  Ce a facut Germania si Franta acum 2 luni cand era clar ca in italia va fi o asemenea epidemie?
  Nu puteau reactiona atunci? De ce nu au facut-o? Ce ati facut pentru Italieni?
  MERKEL, MACRON SI TOTI ACOLITII LOR LA NURENBERG!!!!!
  UE? A dat M__E Italiei, spaniei si acum toata Europa a ajuns focar!
  Tu, PNL.ul, PPE.ul, Claus ce ati facut in acel moment? Ce ajutor ati dat Italiei?
  NU VA ESTE RUSINE SA VORBITI ACUM?
  Ticalosi ce sunteti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here