Europa nu mai ştie ce să inventeze ca să ne poată „adera” cumva la Schengen. Ultima variantă: aderare cu monitorizare

Date:

Share post:

Diverse oficialităţi europene, reprezentanţi ai altor state membre şi emisari ai Guvernului de la Bucureşti „discută în această perioadă mai multe scenarii pentru ca aderarea la Schengen să se poată produce la ședinţa Consiliului UE din 8 decembrie.

Una dintre opțiunile în discuție este instituirea unui mecanism de monitorizare și cooperare, similar cu MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare – n.r.), care să ofere garanții suplimentare că România va gestiona corect frontiera UE”, au declarat surse politice pentru G4Media.

„Nu e clar în acest moment dacă ideea acestui mecanism suplimentar ar fi acceptată de România, dar ea există ca scenariu de lucru în cadrul negocierilor politice intense pe marginea subiectului Schengen”, au mai notat cei de la G4Media.

O altă variantă, care a mai fost adusă în discuţie acum trei ani şi ceva, de fostul ambasador al României în Germania, Emil Hurezeanu (foto), dar de care nu ne-am „lipit” atunci (tot din cauza opoziţiei Olandei), ar fi o intrare etapizată în Schengen: prima dată cu aeroporturile, apoi cu graniţele terestre şi maritime.

O aderare fără niciun fel de restricţii şi condiţionalităţi e de asemenea, posibilă, teretic, dar practic, recentele legi ale Justiţiei, adoptate de Parlament şi promulgate de preşedintele Klaus Iohannis, s-au făcut mai mult pe principiul „zicem ca Europa, dar facem ca noi” şi n-au convins pe nimeni.

Aceste două ipoteze de lucru (admiterea în Schengen concomitent cu instituirea unui mecanism de verificare/monitorizare, respectiv admiterea în etape) ar avea darul de a mai înmuia cerbicia Olandei şi reţinerile Suediei şi ar împăca, astfel, şi capra, şi varza.

sursa foto: arhivă ArgeşulOnline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Parlamentul României manifestă tendințe iliberale –  Dreptul ONG-urilor la litigare strategică limitat drastic

Modificările propuse sunt o încercare de a slăbi capacitatea...

Cum să joci inteligent la cazinoul online

Cei mai mulți jucători accesează un cazino online și...

Cum se fura din conductele OMV Petrom, în Argeş, Olt şi Teleorman. Detalii dintr-un dosar

"Şase persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 47...

Joci ruletă și blackjack live? Trebuie să știi asta…

Jocurile de live casino au devenit extrem de populare,...

Vata bazaltica: 4 caracteristici pe care ar trebui sa le cunoastem

Pentru a mentine casa mai calda mai mult timp...