Eurodeputatul independent Nicu Ștefănuță, candidat al Grupului Verzilor pentru funcția de vicepreședinte al Parlamentului European

Date:

Share post:

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță a fost ales azi candidat al Grupului Verzilor pentru funcția de vicepreședinte al Parlamentului European.

Nicu Ștefănuță a concurat pentru acest rol împreună cu europarlamentarul german Damian Boeselager și finlandezul Ville Niinistö.

„Cred că mandatul actual va fi cel mai dur mandat al acestei generații, iar reprezentarea noastră ar trebui să fie verde, socială, progresistă. Criza socială, cum ar fi piața imobiliară care nu permite niciunui tânăr să dețină sau să închirieze în mod rezonabil o locuință este un pericol și poate rupe societatea europeană în două: cei care au și cei care nu au.

Schimbările climatice se accelerează și privim cu supărare cum politicile de mediu sunt puse sub semnul întrebării. Războiul a revenit pe agenda politică europeană, iar pericolul se apropie tot mai mult, nu doar în Ucraina sau Gaza. Acestea sunt preocupările oamenilor. Mi-am asumat această luptă, lupta oamenilor pe străzile României. Nu mi-e frică să o duc mai departe în conducerea Parlamentului European”, declară Nicu Ștefănuță.

Împreună cu președintele Parlamentului European, vicepreședinții și chestorii alcătuiesc Biroul, care ia decizii în materie de organizare internă a instituției.

CITIȚI ȘI: Nicu Ștefănuță, candidat independent, a prins un al doilea mandat în Parlamentul European

În timp ce președintele supraveghează munca Parlamentului, pe care îl reprezintă în toate aspectele juridice, precum și în relațiile externe, acesta poate delega anumite atribuții către vicepreședinți. Vicepreședinții (14 la număr) îl pot înlocui și în prezidarea sesiunilor plenare. Președintele și  vicepreședinții Parlamentului European au un mandat de doi ani și jumătate.

Obiectivele lui Nicu Ștefănuță: transparența bugetelor, etică, integritate

„Parlamentul European trebuie să fie mai puternic și mai vizibil. Intenționez să continui lupta privind transparența bugetelor, etică, integritate și punerea în aplicare a rezoluțiilor Parlamentului. Parlamentul nostru nu este doar un organism politic, ci un simbol european puternic.

Voi continua, de asemenea, munca în domeniul sustenabilității, dar și în ceea ce privește probleme sociale, problemele tinerilor, egalitatea de gen, deoarece acestea sunt subiecte foarte importante pentru mișcarea noastră verde și progresistă”, adaugă europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță.

Votul pentru vicepreședintele Parlamentului European va avea loc săptămâna viitoare, în cadrul ședinței plenare de la Strasbourg, după alegerea Președintelui Parlamentului. „Fac apel la unitatea europarlamentarilor români la votul din plen de săptămâna viitoare.

Este important să ne sprijinim unii pe alții, cu înțelegerea faptului că rolurile noastre importante în Parlamentul European ajută țara noastră”, încheie Nicu Ștefănuță.

CITIȚI ȘI: Tăietorii de eurofrunze la câini din Parlamentul European

Cine e Nicu Ștefănuță

În 2019, Ștefănuță (42 de ani, născut la Rășinari, județul Sibiu) fusese ales eurodeputat pe lista USR, dar a părăsit acest partid și s-a alăturat apoi Verzilor Europeni.

Demisia sa din USR a survenit ca urmare a dezacordurilor cu conducerea partidului, recte cu domnii Cristian Ghinea, Dan Barna, Claudiu Năsui&Cristina Prună etc.

În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

De când România este membră a Uniunii Europene, un singur candidat independent român a mai reușit să fie ales în Parlamentul European. Cunoscutul actor Mircea Diaconu (muscelean din Vlădești) a fost ales independent în 2014.

sursa foto: arhivă ArgeșulOnline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Perioada ideală în care să vizitezi orașul București

Vrei să vizitezi capitala României și să te bucuri...

Un veteran japonez la FC Argeș: Takayuki Seto (38 de ani)

FC Argeș a anunțat aseară legitimarea mijlocașului japonez de...

Trafic rutier deviat, pentru montarea de grinzi la autostrada Pitești-Curtea de Argeș

Din cauza lucrărilor la autostrada Pitești-Curtea de Argeș, traficul...

6 metode inedite prin care-ți poți dezvolta inteligența emoțională

Creșterea inteligenței emoționale nu este doar un avantaj competitiv,...