Vestea că Parlamentul a votat, ieri, pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor i-a bucurat pe toţi cei care cred că aceste pensii (ca şi toate celelalte, nebazate pe principiul contributivităţii) sunt un fel de furt din banul public.

I-a bucurat, însă, degeaba, pentru că votul dat ieri în Parlament are şanse infime, ca să nu spunem zero, să devină act normativ. Lucru pe care-l ştiu foarte bine şi cei mai mulţi dintre parlamentarii care s-au sacrificat, ieri, votând pentru eliminarea propriilor privilegii.

Aproape sigur legea care prevede asta va fi atacată la Curtea Constituţională. Curte ai cărei judecători, ei înşişi posesori de una sau chiar mai multe astfel de pensii speciale, o vor declara, fireşte, neconstituţională.

Nu de alta, dar altminteri s-ar deschide cutia Pandorei.

Situaţia a sintetizat-o, plastic, azi, omul de televiziune Stelian Muscalu: „Ciolacu, acest măscărici al scenei politice din România, vorbeşte despre desfiinţarea pensiilor speciale, ca şi cum nu-şi mai aminteste că el le-a adus în Parlament (a fost iniţiator al modificării legii, 96 din 2006 parcă, lege care instituia pensii speciale pentru parlamentari – n.r.)

„În 2015, Ciolacu spunea că parlamentarii au nevoie de ”o măsură compensatorie” ca ”un drept firesc, echitabil și compensatoriu pentru perioada de activitate parlamentară”.

Acum însă, acelaşi Ciolacu a scris pe Facebook: ”Cât contribui, atât primești – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei”.

Dacă mai adăugăm la vorbele lui Stelian Muscalu faptul că aceste pensii speciale ale parlamentarilor au fost votate, la vremea respectivă, inclusiv de cei mai mulţi parlamentari liberali şi UDMR-işti (cei de la UDMR s-au abţinut, ieri, să voteze pentru eliminare – n.r.) , se conturează tabloul mai detaliat al unei dramolete de prost gust. 

Cum ar zice nenea Iancu, s-a revizuit, dar nu s-a schimbat nimic.

Depre câţi foşti parlamentari beneficiază de astfel de pensii speciale, cât de mari sunt acestea şi care e efortul bugetar al ţării, pentru a-i îndestula pe foştii aleşi, puteţi citi într-un articol al colegilor de la G4Media, accesând link-ul de mai jos:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here