Fie că vrem sau nu, copiii rromi fac parte din societatea noastră şi au aceleaşi drepturi la educaţie şi învăţământ ca şi ceilalţi. Mai mult, un strop de încurajare din partea cadrelor didactice care le îndrumă paşii este esenţial în dezvoltarea celor mici. Astfel că, un pas important în descoperirea micilor genii şi redarea încrederii în forţele proprii s-a făcut la Şcoala Nr 1 Valea Mănăstirii, structură a Şcolii Gimnaziale “I.C. Lăzărescu” Ţiţeşti.
Cadrele didactice ajutate de autorităţile locale şi de Inspectoratul Judeţean Argeş au realizat un proiect prin fonduri europene care are rolul de a-i ajuta pe micuţii nefavorizaţi să-şi descopere afinităţile şi deprinderile în ceea ce priveşte şcoala. Astfel de proiecte nu sunt străine dascălilor de la Valea Mănăstirii, în decurs de 15 ani reuşind să pună pe picioare o şcoală cum nu sunt multe în municipiul judeţului. Astfel că, de la o căsuţă mică ce nu arăta deloc a mediu propice pentru dezvoltarea intelectuală a unor copii, astăzi putem vorbi de o şcoală dotată cu toate cele necesare, de la toalete, apă curentă, internet până la mobilier nou, extinderea unităţii sau chiar o bibliotecă proprie.
Prin aceste eforturi, elevii, dar mai ales părinţii au fost stimulaţi să se implice mai mult în educaţie, să poată visa mai sus pentru copiii lor dar, mai ales să-şi schimbe mentalitatea pe care o aveau din moşi strămoşi, cum că fetele se pot mărita de la vârste fragede, fără a avea vreun drept la educaţie. De asemenea, absenteismul a scăzut considerabil, plecările pe “Vlaşca” fiind din ce în ce mai rare.
Dacă în trecut, la jumătatea primăverii oamenii locului lăsau casele pustii şi plecau prin ţară pentru a face negoţ cu târne, cherestea sau coşuri, luând şi copiii cu ei, cei din urmă neputând să finalizeze un an şcolar, acum situaţia este cu totul alta. Chiar dacă plecarea pe Vlaşca încă se mai practică, părinţii decid ca cei mici să rămână în grija bunicilor pentru a-şi finaliza studiile.
Gândul că o mână de oameni specializaţi se gândesc la binele copiilor lor, timpul suplimentar pe care cei mici îl petrec la şcoală şi activităţile interactive i-au făcut pe rromii din Valea Mănăstirii să privească cu alţi ochi educaţia şi lucrurile bune care vin odată cu ea: elevii cei mai merituoşi au avut parte de excursii, de evenimente realizate special pentru ei de diferite ONG-uri sau de un program after-school chiar la ei în sat.
Astfel de proiecte ar trebui să se deruleze în toate zonele defavorizate ale judeţului şi nu numai. Educaţia este cea mai importantă poartă spre o viaţă mai uşoară şi spre depăşirea cutumelor.