„În perioada 5-15 martie 2019, la Cabana Capra, pe Transfăgărășan, la o altitudine de 1.700 metri, se va desfășura Stagiul Național de Formare a Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, forma de specializare în meseria de salvator montan”.

Ştirea ne-a fost furnizată de Salvamont Argeş.

„Pe parcursul a unsprezece zile, unitatea canină (conductor + câine) trebuie să progreseze in așa fel incât la examenul final să demonstreze capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zapadă pe o suprafață de două hectare, după care să arate că se poate retrage în siguranță.

Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stancă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întalnite în timpul unei acțiuni de salvare.

Unitățile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu in perioada 8-10 februarie, la Rânca, in Munții Parâng.

La stagiul final vor participa echipaje din Alba, Neamț, Hunedoara, Bihor, Gorj, Bacău şi Argeș.

În ultimele două zile ale stagiului, vor fi prezente toate unitățile canine de avalanșă brevetate până acum, pentru reconfirmarea anuală.

Reconfirmarea anuală a brevetului este obligatorie pentru menținerea statutului operațional al unității canine.

În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanșă din România este format din unsprezece unități canine de avalanșă din opt județe.

Județul Argeș are doi conductori, cu trei câini brevetați pentru acest gen de salvare.

Menționăm că stagiul se adresează salvatorilor montani care doresc să se specializeze în intervenție canină la avalanșă.

Candidatul trebuie să fie calificat ca salvator montan, întrucât schiul de tură, tehnicile alpine de acces la locul avalanșei, precum și cunoașterea detaliată a procedurilor de intervenție la avalanșă sunt elemente care trebuie stăpânite la un nivel superior, anterior intrării în școala canină.

Din păcate, după o perioadă fără cazuistică la avalanșă, in ultimele trei sezoane de iarnă, au fost inregistrate zece decese la nivel național, în condițiile in care turiștii sau schiorii au fost surprinși de dinamizarea stratului de zapadă, actualul sezon fiind încă în curs.

Intenția Salvamont România este ca la nivel național să fie in permanență minimum 25-30 de unități canine de avalanșă, răspândite pe arcul carpatic, astfel încat să se asigure o intervenție optimă.

Acest lucru va fi cu atât mai necesar, în conditiile în care, în viitorul apropiat, vor exista trei elicoptere echipate pentru intervenție montană, dispuse judicios pentru optimizarea intervenției, la care se va face de gardă pe perioada iernii cu unități canine pentru avalanșă”, se mai arată în counicatul de presă al celor de la Salvamont.

În imagine, şeful Salvamont Argeş, dl Ion Sănduloiu, alături de colegul de breaslă Mihai Neacşu şi doi câini ai Salvamont.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here