După „Prima casă” şi „Prima maşină”, vom avea şi Programul Naţional „Prima Lumină”

Din statisticile realizate de specialişti, reiese că în ţara noastră cel puţin 20.000 de gospodării sunt neelectrificate şi aproximativ 460.000 de locuinţe fără acces sau cu acces informal la electricitate, ceea ce este de necrezut pentru România anului 2019.

Aşa că un grup de aleşi ai Uniunii Salvaţi România propun instituirea unui sistem sub formă de vouchere, special pentru familiile care nu au posibilitatea de a se racorda la reţeaua electrică.

Astfel, cu ajutorul acestora, oamenii care nu beneficiază de curent electric vor putea cumpăra un sistem verde de producere a energiei electrice (fotovoltaic, eolian sau hidro) sau, în funcţie de condiţii, se pot racorda la reţeaua publică de energie electrică.

Primăriile şi Serviciile de Asistenţă Socială vor avea obligaţia să selecteze şi să întocmească listele cu persoanele care s-ar încadra la Programul „Prima Lumină”.

Distribuirea voucherelor se va face de către Ministerul Dezvoltării Regionale, care este şi coordonatorul proiectului.

Valoarea voucherelor este estimată la 7.000 de lei, sumă suficientă, cred aleşii, pentru asigurarea achiziţionării echipamentelor, dar şi pentru racordarea la reţeaua publică.

Proiectul a fost aprobat de Senat, urmând să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here