Am relatat, zilele trecute, cu tristeţe, despre decizia neaşteptată a autorităţilor locale din Piteşti de a desfiinţa echipa de handbal feminin a clubului FC Argeş.

Gestul conducerii clubului şi a Primăriei a fost cu atât mai neaşteptat cu cât mai erau doar câteva zile până la începutul noului sezon competiţional.

Lucrul acesta a pus jucătoarele într-o situaţie-limită: majoritatea echipelor aveau loturile definitivate, perioada de pregătire se încheiase, aşa că handbalistelor de la FC Argeş le-a fost extrem de dificil să-şi găsească echipe în mai puţin de o săptămână.

Am discutat despre această situaţie incredibilă cu ultimul antrenor al echipei de handbal fete de la FC Argeş, dl profesor Titel Răduţă (foto jos), un nume, altminteri, emblematic al handbalului argeşean.

Reporter: De ce credeţi că municipalitatea din Piteşti a decis să desfiinţeze echipa de handbal fete a clubului FC Argeş, unica feminină din oraş?

Titel Răduţă: O întrebare foarte bună. Eu personal am aflat de la fete că se desființează echipa. Nu știu motivul. Oi fi fost eu de vină, or fi fost fetele, n-or mai fi fost bani…

Oficial, nu m-a sunat nimeni din conducerea clubului să-mi dea explicații, să motiveze în vreun fel decizia desfiinţării echipei. Sunt deranjat: dacă era lipsă de performanţă în raport cu banii pe care-i cheltuia, mai ziceam, dar chiar nu e cazul.

Bugetul era, oricum, modest și nu ar fi influențat alte secții. E păcat că  dispare o disciplină care, într-un anumit mod, atrăgea și forma oameni. Fetele erau studente și câteva eleve, handbalul era, pentru ele, o activitate atât sportivă, cât și educativă.

Pentru că sportul modelează caractere, era un model pentru echipele de junioare din Piteşti şi nu numai. Nu cred că trebuie sa urmărim aici, neapărat,  înalta performanță, ci și formarea unor tineri care pot face performanţă. Dar nu peste noapte.

Sportul ne pregătește pentru viaţă, în primul rând.

Reporter: Ce vor face jucătoarele, rămase fără echipă chiar la start de sezon?

Titel Răduţă: O serie de jucătoare au semnat contracte cu alte echipe, cum ar fi cele din Târgu-Jiu sau din Plopeni. Nu știu exact.

O parte dintre ele au renunțat. Altele au rămas în oraș, pentru că sunt studente și vor să-și termine e facultatea. S-au angajat fie barmaniţe, fie chelnerițe. Trist.

Reporter: Mai are handbalul, şi cel feminin, şi cel masculin, vreun viitor în acest oraş?

Titel Răduţă: Din fericire, există încă  echipa masculină, înființată anul trecut, chiar dacă cu un buget sensibil de subţirel. Le doresc celor de acolo să „reziste” și să atragă atenția autorităților locale și județene și chiar a iubitorilor de sport din Pitești.

E mai greu la început. Sunt piteșteni în echipă, unii reactivați, cu siguranță vor veni și de la juniori. O parte sunt de la Viitorul, elevi ai dlui Daniel Burcea, care are o structură privată și cred că piteștenii merită, per ansamblu, mai mult pe linie de sport

Reporter: Poate, totuşi, să revină acest sport, atunci când Piteştiul va avea alt Consiliu local şi alt primar?

Titel Răduţă: Eu aici aş spune că sportul nu trebuie să aibă culoare politică și că, indiferent de mișcările politice, sportul trebuie să aibă constanță în finanțare. Altfel…unii înfiinţează, vin alţii şi desfiinţează şi tot aşa.

Personal, regret foarte mult că truda şi pasiunea, puse în handbalul feminin de la noi, de profesorii Victor Neagu şi Paul Mihăilă, ambii, artizani ai înfiinţării acestei echipe de handbal frumoase, s-au dus pe apa Sâmbetei.

Reporter: De ce Mioveniul, un oraş mai mic, poate susţine handbalul, iar Piteştiul nu?

Titel Răduţă: Pentru ca dlui Georgescu (primarul din Mioveni – n.r.) ii place handbalul. E o prezenţă constantă pe stadion, și la fotbal, dar şi la alte sporturi. Vine mereu la meciuri, trăiește fazele la intensitate maximă și se implică.

Dovadă că apare o sală nouă (pentru karate şi box – n.r.), e și un bazin de înot acolo, o bază frumoasă la Colibaşi, susținută de autoritățile locale. Poate mai sunt în derulare și alte proiecte.

Finanţarea e consistentă, fetele de acolo au fost la un pas să promoveze anul trecut, poate o vor face anul acesta. Activitatea e profesionistă.

Vreau să-i felicit pe toți cei implicați în activitatea sportivă de la Mioveni. Sunt un model de urmat pentru toate lumea.

sursa foto sus: www.arges-sport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here