Dacă aveţi răbdare şi nu vă enervaţi, citiţi mai jos un comunicat al Departamentului pentru Politici Fiscal-Bugetare al PSD-ului, postat pe contul său de Facebook de dna ex-ministru Lia Olguţa Vasilescu (foto):

„România a întrecut și Portugalia la mărimea economiei. Următoarea țintă – Republica Cehă… Atunci când a fost la guvernare, PSD a adus creștere economică pentru România. 

În 2016, România era a 17-a țară din punctul de vedere al mărimii economiei (PIB = 170,4 miliarde euro) (date Eurostat).

În 2017 am întrecut Grecia în ceea ce privește mărimea economiei.

Azi, datele oficiale Eurostat arată că în 2018 România a întrecut și Portugalia (România PIB = 202 miliarde euro, Portugalia PIB = 201,5 miliarde euro, Grecia PIB = 184,7 miliarde euro)

În ultimii doi ani, măsurile din programul de guvernare au stimulat economia astfel încât România a produs mai mult cu 31,7 miliarde euro. În aceeasi perioadă, economia Portugaliei a produs mai mult cu 15 miliarde euro iar Grecia cu 8,2 miliarde euro.

În ultimii doi ani, în miliarde euro, economia românească a adăugat la PIB 31,7 miliarde euro, peste Belgia (+26 miliarde euro), Republica Cehă (+31 miliarde euro), Danemarca (+ 15 miliarde euro), Austria (+29,8 miliarde euro), Ungaria (+18 miliarde euro), Slovacia (+ 9 miliarde euro), Suedia (+3,9 miliarde euro) și alte incă 13 țări UE.

Vis-a-vis de alegerile europarlamentare, o mărime mai mai mare a economiei ar trebui să însemne o putere mai mare a țării noastre în cadrul deciziilor UE”.

Am subliniat ultima frază din comunicatul celor de la PSD, în ideea că merge ca subiect de inspiraţie pentru colegii de la „Caţavencu” sau „Kamikaze”. Sau ca sursă de amuzament.

Să trecem, însă, peste neghiobiile din fraza cu pricina şi să revenim la esenţa comunicatului: i-am bătut, economic vorbind, şi pe greci, şi pe „portugheji” şi ne pregătim să le administrăm o chelfăneală – tot „pe partea economică” – şi cehilor.

Într-adevăr, din datele Eurostat (tabelul alăturat), reiese că PIB-ul nostru e niţel mai mare decât al Portugaliei, respectiv al Greciei.

Însă, noi suntem aproape 20 de milioane de locuitori. Portugalia, Grecia şi Cehia au, fiecare, un pic mai mult de 10 milioane.

Asta înseamnă că, la indicatorul PIB pe cap de locuitor, România e, de fapt, la jumătatea nivelului Portugaliei, Greciei sau Cehiei.

Ca dovadă că în oricare din aceste ţări pe care tocmai le-am „devastat” sau ne pregătim să le „devastăm” (am împrumutat un pic aici din lexicul dnei prim-ministru Viorica Dăncilă), se trăieşte de două ori mai bine decât în România.

De altfel, nu portughezii emigrează în România, ci românii în Portugalia, de exemplu.

Restul e propagandă de doi lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here