Preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî (scris şi Gurbanguly) Berdimuhamedov, a anunţat, ieri, la posturile publice de radio TV din ţară, că de azi încolo cetăţenii turkmeni nu vor mai avea apa curentă, electricitatea şi gazele gratuite.

De 25 de ani, statul furniza locuitorilor din Turkmenistan apă, curent şi gaz metan în mod gratuit, la discreţie. De asemenea, fiecare cetăţean turkmen posesor de autovehicul beneficiază şi acum de cote generoase (100-200 litri pe lună) de carburant, gratuit.

Surprinzător, şeful statului turkmen a fost îndelung aplaudat şi ovaţionat atunci când a anunţat sistarea acestor gratuităţi pentru cetăţeni, după cum relata aseară postul de radio Europa Liberă, citat de agenţiile de presă europene.

Pentru cine cunoaşte, cât de cât, situaţia din Turkmenistan nu e nici surpriză. Fostă republică sovietică din Asia Centrală, Turkmenistanul a devenit independent în 1991.

Primul preşedinte al ţării din epoca post-URSS, fostul activist comunist Saparmurat Niazov, a instaurat în Turkmenistan o dictatură feroce, fără termen de comparaţie cu comunismul est-european.

Capitala ţării, Aşhabat (Aşgabat), s-a umplut de statui din aur (sau aurite, nu se ştie exact) ale lui Niazov, de clădiri faraonice din marmură albă etc. Niazov s-a proclamat preşedinte pe viaţă în 1999.

După moartea sa, în 2006, la Putere a venit Gurbangulî Berdimuhamedov (foto sus), care a mai relaxat un pic chingile dictaturii, dar care continuă să domnească asemeni unui monarh absolut peste Turkmenistan.

Ţara e foarte interesantă pentru Europa din cauza imenselor sale rezerve de gaz metan (locul 6 în lume) şi de petrol.

Deocamdată, pe toate le exploatează statul turkmen, însă giganţii petrolieri ai lumii tatonează posibile intrări pe piaţa turkmenă.

Până atunci, cel puţin trei sferturi din exportul de gaze şi petrol al Turkmenistanului are un singur beneficiar extern: concernul rus Gazprom.

sursa foto: tdh.gov.tm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here