Duminică, 12 mai 2019, Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, în parteneriat cu Primăria Mioveni, Consiliul Local Mioveni și Centrul Cultural Mioveni organizează, la Mioveni, de Ziua Naţională a Costumului Tradiţional Românesc, Parada costumului popular, intitulată „România de la Argeș. Noi păstrăm tradiția!”

Astfel, duminică, 12 mai, toți iubitorii costumului autentic popular românesc sunt așteptați la Mioveni pentru a participa la o paradă a costumelor naționale specifice mai multor zone din județ și din țară.

 Este binevenit oricine are şi vrea să poarte măcar o piesă de costum popular, fie ea ie, fotă, vestă, bete, chimir, maramă sau cojoc. Adunarea se dă în parcarea magazinului Lidl, la ora 16,30, iar finalul paradei va fi pe esplanada centrală, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, unde va avea loc un spectacol de muzică și dansuri populare.

Elementul de noutate pentru ediția din acest an este clipul de prezentare a costumului popular de Argeș și Muscel, care cuprinde peste 20 de ansambluri vestimentare absolut spectaculoase. Câteva dintre aceste piese deosebite au fost prezentate astăzi, în cadrul conferinței de presă, de către o parte din protagoniștii clipului.

Sărbătorită în a doua duminică din luna mai, Ziua Naţională a Portului Popular Românesc a fost instituită printr-o lege publicată pe 13 mai 2015, în Monitorul Oficial.

Tot duminică, 12 mai, va avea loc finala concursului interjudețean „Hora”, care se adresează formațiilor de dans din unitățile de învățământ, precum și Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești. 

De la ora 13, vor urca pe scenă 16 grupuri care vor evolua pe trei categorii de vârstă, respectiv 7-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani, la următoarele secțiuni de dans: ansambluri folclorice, obicei popular, formații băieți/fete, formații mixte și călușari.

sursa foto: Consiliul Judeţean Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here