Coordonatorul campaniei PSD pentru alegerile europarlamentare 2019, deputatul PSD de Argeş Mircea Drăghici (foto), a declarat că vor fi secţii de votare diferite pentru referendumul pe Justiţie (pe care preşedintele Iohannis a spus că-l va organiza) şi pentru europarlamentare.

„Acesta este motivul principal pentru care Iohannis a folosit acea expresie stângace referitoare la organizarea referendumului pe justiție, “sunt aproape hotărât.” Știa ce îi pregătește Dragnea”, a spus ziaristul Cristian Turturică, fost redactor-şef al site-ului postului TV Digi24 şi fost redactor-şef al cotidianului „România liberă”.

Dan Cristian Turturică

Având în vedere că PSD are toate motivele ca referendumul să eșueze, iar PSD îl va organiza, sunt întemeiate temerile lui Iohannis că Dragnea va face tot ce ține de el ca să nu atingă pragul minim de participare.

Cum ar putea face asta? Păi tocmai a anunțat Drăghici. Va organiza secții de votare diferite, deși legea spune tocmai invers”, crede colegul Turturică.

Ce prevede legea electorală

Textul de lege prevede, însă, exact contrariul a ceea ce vor deputatul Mircea Drăghici şi şeful său de partid, Liviu Dragnea.

„În situația prevăzută la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legi”.

Alineatul 1 la care se face referire acolo are în vedere chiar situaţiile în care au loc simultan şi alegeri, şi un referendum.

Iar motivul pentru care legiuitorul a decis aşa ţine, clar, de raţiuni economice: nu are sens să plăteşti două birouri electorale în fiecare secţie din ţară, câtă vreme treaba o poate face lejer unul singur.

Niciun votant PSD de la ţară nu va îndrăzni că intre în secţia referendumului

„După toate probabilitățile, ținând cont că are la cârmă un doctor în fraude electorale, cu diplomă atestată de Înalta Curte prin condamnarea în dosarul “Referendumul 2012”, PSD va pune secțiile de votare suficient de departe una de alta ca să descurajeze participarea la ambele…

Însă și dacă nu fac efortul de a pune secțiile ostentativ departe una de alta, în mediul rural, acolo unde PSD e rege și Dragnea doctor în dirijat voturi, secții separate chiar și doar de o distanță mică înseamnă ocazia perfectă de a supraveghea ca votanții PSD să nu calce în secția pentru referendum.

În asemenea condiții, cu PSD controlând aproape perfect în mediul rural participarea la referendum, șansele ca el să fie declarat valid sunt minime.
Iohannis este prins acum între ciocan și nicovală.

Dacă dă înapoi de la referendum va pierde masiv în ochii alegătorilor de dreapta. Din laș, uselist și complice al lui Dragnea nu îl vor scoate mulți dintre votanții săi din 2014.

Dacă îl organizează și nu atinge pragul, eșecul tot la el se va deconta, chiar dacă mulți vor fi de acord că responsabil de eșec e Dragnea.

Ce-i rămâne de făcut președintelui? Să organizeze referendumul și să se asigure că atinge pragul de 30%. Cum? Asumându-și total, până la capăt rolul de lider al rezistenței anti-PSD-ALDE așa cum prea rar a făcut-o în ultimii doi ani.

Dacă începând de azi, după ce știm deja toate planurile PSD anti justiție, anti-referendum, anti-UE, anti parteneriat cu SUA, nu intră în arenă și nu luptă fără rezerve împotriva acestei coaliții de guvernământ anti-naționale, poate să-și ia adio de la un al doilea mandat.

Dacă PSD chiar separă secțiile de votare, are toate argumentele să denunțe o încercare de blocare a referendumului pe justiție și să facă apel la toți cetățenii să reactioneze la fel de ferm ca în 2014, în scandalul voturilor din diasporă. Iar noi, dacă nu ne mobilizăm ca în februarie 2017, ne putem face deja bagajele.

Cu un Dragnea stăpân absolut al României, aici nu va mai fi de trăit!”, e de părere colegul Dan Cristian Turturică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here