Dr. Sergiu Rizescu, un Corneliu Coposu al politicii argeşene, la 90 de ani de viaţă

Date:

Share post:

Fostul deputat PNŢCD de Argeş, dr. Sergiu Rizescu, împlineşte azi 90 de ani de viaţă.

L-am asemuit cu Seniorul politicii româneşti, Corneliu Coposu, nu doar pentru că au împărtăşit amândoi acelaşi crez politic, de dreapta, ci şi pentru că cinstea, onoarea, demnitatea, intoleranţa faţă de hoţie şi verticalitatea coloanei vertebrale (lucruri rare în zilele noastre) i-a caracterizat pe amândoi, în egală măsură.

Medic veterinar de profesie, dr. Sergiu Rizescu s-a născut la Costeşti, într-o zi de 12 iulie. În acte apare ca dată a naşterii sale 23 iulie, pentru că abia atunci i-a fost înregistrată oficial naşterea.

La 20 de ani, în 1952, a făcut cunoştinţă cu temniţele comuniste (Piteşti, Cavnic, Jilava şi Dej), pentru că „a uneltit” împotriva noii orânduiri sociale”. A primit 5 ani de puşcărie pentru asta. Şi tatăl său a suferit aceeaşi soartă, pentru că formau o familie de „elemente reacţionare”.

Doi ani mai târziu, a compărut în faţa unui ofiţer de Securitate care i-a propus să devină informator, dar a refuzat. „A fost cea mi fericită zi din viaţa mea, pentru că, deşi eram în continuare în celulă, mă simţeam liber”, a spus Sergiu Rizescu, în urmă cu ceva ani, într-un interviu pe care i l-am luat pentru ziarul unde lucram atunci.

Sergiu Rizescu, vorbind la Memorialul Sighet, anul trecut, despre ororile din temniţele comuniste

Şi-a terminat facultatea după ce-a ieşit din închisoare, iar după Revoluţie a fost consilier judeţean şi deputat de Argeş al PNŢCD, în două legislaturi (1992-2000). A fost, an de an, cel mai activ parlamentar român, sâcâind cu insistenţă autorităţile de toate felurile (ajutat de fostul său consilier parlamentar, Adrian Simeanu), pentru a urni lucrurile, a le pune pe făgaşul lor normal şi a face dreptate oamenilor.

După 2000 s-a retras din politică (relaţiile sale cu liderii de atunci ai PNŢCD Argeş, deputaţii Romeo Nanu şi Barbu Piţigoi s-au deteriorat), dedicându-se Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), al cărei preşedinte este acum.

Numele dr. Sergiu Rizescu n-a fost asociat niciodată cu vreo faptă de corupţie. Nu şi-a numit nepoţii, finii ori alte rubedenii în posturi de conducere. N-a intervenit niciodată în favoarea nimănui, nu şi-a traficat niciodată influenţa şi a refuzat orice compromis de acest fel.

Verticalitatea morală a fost cea care i-a călăuzit în permanenţă cele nouă decenii de viaţă. Ca atare, nu-i nicio exagerare în a-l compara cu Corneliu Coposu, al cărui colaborator apropiat a fost.

După cum nici a spune că oameni politici de statura lui Sergiu Rizescu nu mai există în judeţul Argeş nu e exagerare, ci tristă realitate.

Ani mulţi, fericiţi şi sănătoşi toţi, venerabile domn Sergiu Rizescu!

surse foto: Monitorul de Făgăraş/captură video, Denis Grigorescu/Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Joi 1 iunie, Scufița Roșie la Grădina de Vară

Joi, 1 Iunie, sărbătorim copilăria în stilul care ne...

Jurnalistul Denis Grigorescu: La FC Argeș să vină în control Curtea de Conturi

Dinamo-FC Arges 6-1… Echipa din Pitesti e o rusine...

Dinamo – FC Argeș, set 6-1

În această seară, FC Argeș a fost dărâmată de...

7 recomandări de jocuri pentru mobil care ți-ar putea face călătoria mai distractivă

În era tehnologiei moderne, accesibilitatea și diversitatea jocurilor pentru...

Aur și bronz pentru sportivii de la MatSide Pitești

Lisabona a fost gazda Campionatul European de Brazilian Jiu...

S-au schimbat condiţiile pentru declanşarea unei greve chiar în timpul protestului profesorilor

O ordonanță de urgență emisă de Guvernul Ciucă pe...

Aur şi argint la box pentru fetele de la CSM Piteşti

Week-end-ul trecut la Ploiești a avut loc Cupa României...