Deşi suntem în plin val 4 al pandemiei de Covid-19 (avem 15-16 mii de cazuri noi zi de zi, de ceva vreme încoace), iar situaţia sanitară în ţară e aproape de dramatism, se pare că lucrurile pot evolua şi înspre mai rău de atât, dacă e să dăm crezare declaraţiilor medicului Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Dr. Arafat crede că e foarte posibil ca România să fie victima unui al cincilea val al pandemiei, dacă vaccinarea nu face progrese.

„Dacă nu ne imunizăm şi mai apar variante, rămânem vulnerabili cum suntem acum. Faptul că suntem lipsiți de apărare faţă de alte ţări este pentru că virusul a găsit un teren foarte prielnic, 70% dintre români fiind nevaccinaţi”, a spus Raed Arafat, într-o emisiune televizată, zilele trecute, la postul Digi24. Menţiuni despre posibila apariţie a unei tulpini româneşti a Covid-19 (similare celei indiene, Delta) au mai apărut în rândurile medicilor infecţionişti.

Vaccinarea, încă un capitol la care suntem tot la coada continentului

Cât despre procentul de vaccinare al conaţionalilor noştri, el e de aproximativ 33,5%, penultimii în Europa, dar la distanţă mare de antepenultima ţară, Croaţia, care şi-a imunizat 50,2% dintre cetăţeni.

Raed Arafat e de părere că în lipsa accelerării vaccinării, ne aşteaptă zile grele în continuare: „Dacă nu ajungem să ne imunizăm şi apar alte variante pe care vaccinul poate să le împiedice – şi noi ştim că pot să apară – da, ne putem aștepta la un val cinci.

În cazul în care virusul găseşte un teren prielnic pentru el, normal că intră fără problemă. Totul depinde de cum ne comportăm…”, a explicat dr. Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here