Două firme cvasinecunoscute din Argeş, milioane de lei din „consultanţă pentru proiecte finanţate prin PNRR”

Date:

Share post:

„Până în septembrie 2022, 87 milioane de lei au fost împărțite de zeci de primării la câteva  firme de consultanță care promit accesarea de fonduri europene prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

De cele mai multe ori, societățile au un singur angajat, iar profitul raportat la Ministerul de Finanțe este apropiat de cifra de afaceri. Asta înseamnă probabil că acești consultanți au documentație standard, pe care o completează în funcție de beneficiar… Dar, cine sunt specialiștii?”, a scris zilele trecute jurnalistul de investigaţii Virgil Burlă, pe site-ul PressHub.ro.

Revenind la documentaţia menţionată, probabil că firmele respective doar înlocuiesc, în nişte documente standardizate, numele firmelor/instituţiilor doritoare de finanţare prin PNRR.

Colegul Virgil Burlă a găsit două astfel de cazuri în judeţul Argeş. E vorba de două firme care au făcut milioane de lei, până acum, din „consultanţă pentru proiecte finanţate prin PNRR”, având cel mult un angajat.

Ca să nu fie supărări sau discuţii în coaliţia de guvernare, una este a unui membru de vază al PNL Argeş, cealaltă, a unei doamne membră a PSD. Frăţeşte…

„Green Building Structure SRL este o firmă din localitatea Teiu din Argeș, care avea anul trecut un singur angajat și obiect principal de activitate „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”.

Potrivit portalului termene.ro, societatea este administrată de Dumitru Moise, cel care deține o a doua firmă, Stefcad Topo SRL. Dumitru Moise a fost consilier județean PNL în perioada 2012-2016 și vicepreședinte al PNL Argeș.

Dumitru Moise

Numai în 2022, valoarea contratelor câștigate de firma acestuia se ridică la 4,3 milioane de lei, cele mai multe dintre ele semnate cu primării conduse de primari liberali din județ.

Contractele privesc servicii de proiectare tehnică pentru construcția de lucrări publice sau  servicii de consultanță în proiectare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea contractelor din urmă se ridică la 3.066.048 de lei”, se menţionează în articolul citat.

„Pe locul trei în topul analizat de pagina de Facebook a comunitații Banii nostri se situează compania Acord Consulting Fond SRL. Din consultanța pentru PNRR/PNDR a încasat anul acesta 2.685.534 de lei. Clienții principali sunt din comune din județele Olt, Argeș și Teleorman. Valoarea contractelor se situează între 5.000 și 130.000 de lei. 

Firma care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 648.000 de lei, un profit de 411.000 de lei și un singur angajat este deținută de Graziana Mihaela Pană (foto sus) din comuna Mozăceni Vale, județul Argeș”, mai arată sursa citată.

Din câte am aflat, dna Graziana Mihaela Pană (foto sus) e membră a PSD Argeş, partid ale cărui postări în mediul virtual le urmărea asiduu şi le aprecia la grămadă, pe toate.

Am folosit imperfectul mai sus pentru că, după ce colegul Adi Ilinca de la Impuls de Argeş a preluat, la rândul său, investigaţia semnată de Virgil Burlă/PressHub, dna Pană şi-a sters cu totul contul de Facebook.

Metoda copy-paste, aducătoare de bani mulţi

„De cele mai multe ori, studiile de fezabilitate sunt făcute cu copy paste, de pe o zi pe alta. Uneori nici numele UAT-ului nu-l schimbau. 

Documentația de avizare este necesară pentru a obține avizele din certificatul de urbanism. Trebuia să le refacem cap coadă pentru că nu corespundeau cu ceea ce doreau cei de la DSP, Enel, Agenția pentru Mediu etc.

Cert este că aceste firme de consultanță rezistă indiferent de culoarea politică a primarilor”, ne-a declarat un angajat al unei primării care a semnat asemenea contracte.

Astfel se explică faptul că multe dintre aceste firme au un singur angajat și că au profituri uriașe raportate la cifra de afaceri, proiectele fiind deja standardizate și „consultanții” doar modifică datele de identificare ale beneficiarilor”, a mai scris colegul Virgil Burlă pe site-ul PressHub.ro

sursa foto: Impuls de Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Kevin Doukouré, mijlocaș ivorian campion cu Farul, legitimat de FC Argeș

Kevin Doukouré, un mijlocaș central campion cu Farul Constanța,...