„Canalul TV de specialitate History prezintă una dintre cele mai importante perioade ale istoriei României în două filme documentar, ce vor fi difuzate pe 23 august: „Regele care l-a păcălit pe Hitler” de la ora 21, și în premieră, „Maria, Inima României”, de la ora 22.

Producțiile prezintă viața celor mai puternici și iubiți monarhi din țara noastră, Regele Mihai I și Regina Maria.

Cele două documentare fac parte din seria „Zilele glorioase ale istoriei românești” și marchează cea de-a 75-a aniversare a loviturii de stat antinaziste care a avut loc pe 23 august”, informează canalul TV citat, printr-un comunicat de presă.

„Regele care l-a păcălit pe Hitler“ arată rolul jucat de Regele Mihai I, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În urmă cu 75 de ani, Regele se adresa națiunii pentru a anunța decizia României de a renunța la sprijinul acordat Germaniei și trecerea de partea Aliaților. Această hotărâre a dus la încetarea timpurie a conflictului, scurtând durata celui de-al Doilea Război Mondial cu peste 200 de zile.

Ceea ce este special la acest documentar este faptul că însăși Maiestatea Sa, regele Mihai I, povestește aceste întâmplări în cadrul unei discuții cu producătorul John Florescu, care a avut loc la reședința din București a fostului suveran:

„Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale și am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută”.

Cu ocazia difuzării acestui documentar, telespectatorii vor redescoperi povestea emoționantă a războiului secret pe care Regele Mihai l-a dus împotriva lui Hitler, dar și a lui Stalin, se mai arată în documentul citat.

Din păcate pentru noi, românii, Aliaţii franco-anglo-americani, care s-au întrecut în a lăuda gestul curajos al Regelui Mihai I, ne-au abandonat, după niciun an, în ghearele sovieticilor.

Regina Maria, inima României

Documentarul „Maria, Inima României” spune povestea Mariei, nepoata reginei Victoria, care a luptat pentru supravieţuirea României în anii agitaţi ai Primului Război Mondial şi apoi în perioada interbelică.

Regina Maria a avut diverse pasiuni artistice, una dintre ele fiind scrisul. Datorită pasiunii sale, ea a oferit lumii întregi posibilitatea de a descoperi prin ce momente dificile a trecut de-a lungul vieții sale.

Regina a consemnat toate aceste întâmplări într-o serie de jurnale și cărți care sunt baza acestui film, echipa de producție aducând la viață povestea pe care ea a transmis-o cu propriile cuvinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here