Se împlinesc azi doi ani de când Jadarmeria Română, împreună cu alte structuri de ordine ale sttului, au reprimat cu o brutalitate greu de imaginat mitingul antiguvernamental de la Bucureşti.

Asemenea violenţe din prtea forţelor de ordine n-au mai fost văzute în România de la celebrele mineriade încoace.

Peste 500 de persoane (cele mai multe, din rândurile demonstranţilor) au fost rănite şi au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar 70 de români au ajuns la spital, bătuţi cu o cruzime greu de imaginat într-o ţară europeană, alta decât Bielorusia (Belarus) lui Lukaşenko.

Culmea cinismului, la o lună şi jumătate de la represiune, maiorul Laurenţiu Cazan, şeful Jandarmeriei Bucureşti, spunea că ar proceda la fel într-o situaţie asemănătoare.

Cu toate acestea, singurii pedepsiţi – pe bună dreptate – au fost câţiva inşi recalcitranţi care au bătut şi dezarmat o femeie, subofiţer de jandarmi.

Capii Jandarmeriei, ministrul de Interne de atunci (v-o mai amintiţi pe secretara obraznică pe nume Carmen Dan, unsă ministru de Liviu Dragnea?) şi restul decidenţilor din Ministerul de Interne n-au avut a suferi nici măcar nişte audieri.

Între timp, procesul vinovaţilor pentru toate acele atrocităţi nu numai că n-a început, dar Doamna Justiţie încă o lălăie, cu chestiuni procedurale, cu recuzări etc.

Rămâne, totuşi, pentru simplii cetăţeni, speranţa că într-o ţară membră UE, astfel de fapte nu pot rămâne nepedepsite. Mai devreme sau mai târziu, Justiţia trebuie să aducă balanţa în poziţia corectă, dreaptă. Deocamdată, balanţa cu pricină atârnă cu un taler de pământ.

sursa foto: Radio France Internationale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here