Doctoriţa Liliana Berca, de la Spitalul Judeţean Piteşti, acuzată de zeci de fapte de luare de mită, cercetată sub control judiciar

Date:

Share post:

Liliana Berca, medic primar diabetolog la Spitalul Judeţean din Piteşti, a fost reţinută 24 de ore, apoi arestată pentru 30 de zile, în toamna anului trecut. Ulterior, a fost plasată în arest la domiciliu, până azi, când Tribunalul Argeş a decis să fie cercetată sub control judiciar.

În noiembrie anul trecut, dr. Liliana Berca fusese reţinută după o descindere a anchetatorilor în biroul său de la Spitalul Judeţean din Piteşti.

„Până în prezent, din probatoriul administrat, rezultă că medicul a primit de la un număr de cel puțin 20 de persoane, având calitatea de pacienți sau aparținători ai acestora, diferite sume de bani sau bunuri, în legătura cu exercitarea actului medical”, informa DNA, la vremea respectivă.

Azi, la patru luni şi ceva distanţă, judecătorii de la Tribunalul Argeş au decis că e suficient ca doctoriţa să fie cercetată sub control judiciar.

„… dispune înlocuirea măsurii arestului la domiciliu luată faţă de inculpata B.L.I., cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile, începând cu data de 10.03.2023 şi până la data de 08.05.2023 inclusiv.

… impune inculpatei Berca Liliana Ionela să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

… impune inculpatei B.L.I. pe durata controlului judiciar să respecte următoarele obligaţii:

– să nu depăşească limita teritorială a judeţului Argeş, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar;

– să nu comunice cu părţile, martorii, alţi subiecţi procesuali principali şi alte persoane implicate în prezenta cauză;

… atrage atenţia inculpatei că în caz de încălcare cu rea – credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, se arată în sentinţa publicată azi pe portalul de specialitate al instanţelor.

Nu e prima dată când doctoriţa Liliana Ionela Berca, pe numele său complet, intră în coliziunea cu legea. În anul 2010, pe când lucra la Casa Judeţeană de Pensii Olt, din Slatina, a fost subiectul unei descinderi a anchetatorilor în biroul său, în urma căreia a fost arestată şi trimisă în judecată pentru luare de mită în formă continuată.

Doctoriţa „a fost filmată zie întregi, perioadă în care a primit mită în repetate rânduri, fie de la oameni care vroiau să se pensioneze, fie de la cei deja pensionaţi pentru revizuirea dosarelor.

Numai în ziua flagrantului, Liliana Berca (foto) a luat mită de 20 de ori, anchetatorii găsind în biroul său 41 de milioane lei vechi, printre care şi cinci bancnote de câte 100 lei, marcate cu „mită”. La percheziţia domiciliară au găsit alte 87 de milioane şi un depozit de „cadouri” – ţigări, băuturi alcoolice, parfumuri, cutii cu bomboane de ciocolată”, scria ziarul Gazeta Nouă din Slatina, în anul 2010.

Tot ziarul din Slatina mai scrie că soţul doctoriţei, care e preot, ştia foarte bine de faptul că soţia sa lua şpăgi pe bandă rulantă.

„Soţul (doctoriţie – n.r.) apare în repetate rânduri pe imaginile surprinse în cabinetul doamnei doctor. Pune clar mâna pe bani”, a declarat procurorul de caz de atunci, Eugen Iacobescu. Atunci, doctoriţa a scăpat cu condamnare la închisoare cu suspendare (3 ani).

Notă – Decizia de azi a Tribunalului Argeş, privind-o pe doctoriţa Liliana Berca, nu e definitivă. Parchetul o poate contesta în termen de 48 de ore.

sursa foto: Gazeta Nouă Slatina

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

De mâine reîncep programele de reînnoire a parcului auto Rabla Clasic şi Rabla Plus

De mâine, 24 martie, persoanele fizice şi juridice se...

Poliţişti argeşeni şi-au căutat azi viitori colegi printre elevii de la Liceul Sanitar din Piteşti

Poliţişti argeşeni au vizitat azi Liceul "Ion Cantacuzino" (Sanitar)...

Grădina Zoologică Piteşti, noul program de vară

Grădina Zoologică Piteşti trece, începând de săptămâna viitoare, la...

Prima ligă de fotbal ia o pauză; Naţionala se pregăteşte să rateze şi Euro 2024

Prima ligă de fotbal din România, alături de competiţiile...

UEFA o poate exclude pe FC Barcelona din cupele europene

Problemele se ţin lanţ de gruparea catalană FC Barcelona....