DiscoverEU: aproape 2.000 de tineri români, călătorii cu trenul, gratis, în Europa. IDEP Moldova cere includerea în program şi a rutei Iaşi-Chişinău

Date:

Share post:

DiscoverEU e un program european prin intermediul căruia anual câteva zeci de mii de tineri din toate statele Uniunii Europene beneficiază de călătorii gratuite, internaţionale, cu trenul.

Scopul programului DiscoverEU e, în primul rând, să ajute tinerii europeni să cunoască mai bine celelalte ţări de pe continent, să se cunoască mai bine cu alţi tineri şi să conştientizeze, în ultimă instanţă, apartenenţa la comunitatea europeană.

Despre acest program ne-am informat şi noi cititorii, cu regularitate.

Peste 1.900 de tineri din România au câștigat anul acesta un permis gratuit de călătorie în Europa, cu trenul, valabil în perioada martie 2023-februarie 2024, a informat recent reprezentanţa din România a Comisiei Europene.

În luna martie acest an debutează o nouă rundă de înscrieri; detalii în acest sens găsiţi aici (în limba română).

De notat că aceste călătorii pot fi făcute doar pe teritoriile statelor membre ale UE, însă, o iniţiativă interesantă, venită de la un ONG foarte activ în chestiuni europene, IDEP Moldova, propune includerea în programul DiscoverEU şi a liniei de cale ferată Iaşi-Chişinău.

Iar după încheierea războiului declanşat de Rusia în Ucraina, includerea în program şi a liniei de la Chişinău la Odessa.

„Inițiativa DiscoverEU lansată de Uniunea Europeană în 2018 și-a demonstrat sustenabilitatea, oferind posibilitatea pentru circa 165 mii tineri din UE să călătorească în alte țări din UE, decât țara de reședință, cunoascând culturi și oameni noi, bucurându-se de avantajele liberei circulații din UE.

Cetățenii din Ucraina și Republica Moldova rezonează cu valorile Uniunii Europene, iar demersul dat corespunde prevederilor statutului de țară candidată la UE, care are drept obiectiv și îmbunătățirea conectivității cu UE și țările Parteneriatului Estic.

Prin replicarea inițiativei de succes DiscoverEU, implementate în UE, și pentru ruta feroviară regulată Iași-Chișinău, iar după armistițiu și asigurarea siguranței în regiune, extinderea și spre Odessa, se vor putea transmite bunele practici, contribuind la coeziunea regională, stabilirea relațiilor de parteneriat între actorii cheie pentru această inițiativă transfrontalieră.

Suntem ferm convinși că prin extensia DiscoverEU Chișinău-Iași, iar ulterior spre Odessa, vom putea populariza aceste destinații, utilizând transportul verde (Pactul Ecologic European), ceea ce va contribui la creșterea numărului turiștilor în regiune – soluție viabilă pentru a depăși crizele declanșate la nivel global și regional, turismul fiind grav afectat de pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina.

Între timp proiectul UA-RM#DiscoverEU a primit susținerea înalților oficiali. Printre numeroasele scrisori de susținere, echipa IDEP a fost onorată să primească, pe 20 aprilie 2022, scrisoare din partea Președintei Parlamentului European, D-na Roberta Metsola, care își manifesta susținerea extensiei DiscoverEU Iași-Chișinău, iar după încetarea războiului extinderea acestei inițiative spre Odessa, marcând importanță majoră a acestei inițiative pentru reabilitarea ulterioară a Ucrainei”, se menţionează într-un comunicat de presă al IDEP Moldova.

Iniţiativa tinerilor activişti proeuropeni de la IDEP Moldova (argumentele lor, integral, aici) beneficiază de susţinere atât din partea unor demnitari români, dar şi din partea mai multor eurodeputaţi, deopotrivă români şi din alte state.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

De mâine reîncep programele de reînnoire a parcului auto Rabla Clasic şi Rabla Plus

De mâine, 24 martie, persoanele fizice şi juridice se...

Poliţişti argeşeni şi-au căutat azi viitori colegi printre elevii de la Liceul Sanitar din Piteşti

Poliţişti argeşeni au vizitat azi Liceul "Ion Cantacuzino" (Sanitar)...

Grădina Zoologică Piteşti, noul program de vară

Grădina Zoologică Piteşti trece, începând de săptămâna viitoare, la...

Prima ligă de fotbal ia o pauză; Naţionala se pregăteşte să rateze şi Euro 2024

Prima ligă de fotbal din România, alături de competiţiile...

UEFA o poate exclude pe FC Barcelona din cupele europene

Problemele se ţin lanţ de gruparea catalană FC Barcelona....