Directorul SRI, Eduard Hellvig, şi şeful Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER), prof. univ. dr. Daniel Şandru au cerut, recent, desfiinţarea monumentului dezvelit la Piteşti, luna trecută, în cimitirul Eroilor şi dedicat „eroilor” fostei Securităţi.
„Am fost criticați pentru reacția fermă pe care IICCMER a avut-o în ziua în care am aflat de ridicarea ,,Crucii comemorative’’ de la Pitești, dedicată ,,eroilor’’ fostei Securități.
Ni s-a spus că am interpretat greșit acțiunea, iar în urma vizitei făcute la Pitești, justificările primite de la inițiatorii acestei acțiuni urmărind să ne convingă că scopul ridicării acestui monument nu are însemnătatea condamnată de Institut… solicităm din nou inițiatorilor acestui act rușinos pentru memoria adevăraților eroi să îndepărteze monumentul”, se menţionează într-un comunicat de presă al IICMER, semnat de preşedintele executiv al Institutului, Daniel Şandru.
„… IICCMER solicită public, încă o dată, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere a SRI, Sucursala Argeș (Președinte: colonel (r) Dumitru Șovar) să îndepărteze ,,Crucea comemorativă’’ amplasată în perimetrul Parcelei Militare a Cimitirului Municipal ,,Sfântul Gheorghe, din municipiul Pitești, în cel mai scurt timp”, se mai menţionează în documentul citat.
La rândul său, directorul SRI, Eduard Helvig (foto), a condamnat ridicarea acestui monument, într-un discurs rostit la Cluj-Napoca, zilele trecute. Dl Hellvig a susţinut că „Serviciul Român de Informații nu a girat/susținut în niciun fel acțiunea de la Pitești”, după cum au notat colegii de la G4Media.
Discursul şefului SRI de la Cluj-Napoca poate fi urmărit audio/video, aici.
La câteva zile de la dezvelirea monumentului (o troiţă ridicată de meşterul popular Ion Rodoş din Nucşoara, consătean, deci, cu Elisabeta Rizea şi fraţii Arnăuţoiu, ce tristă ironie), Societatea Timişoara critica la fel de vehement situaţia.
„A gratifica astăzi memoria călăilor chiar în oraşul în care regimul comunist a administrat unele dintre cele mai aprige şi umilitoare lovituri victimelor Securităţii reprezintă un afront grav la adresa adevărului istoric, a memoriei celor torturaţi şi o agresiune morală inadmisibilă într-o societate pretins democratică”, spuneau atunci cei de la Societatea Timişoara.
De asemenea, Alexandru Muraru, consilier al prim-ministrului Nicolae Ciucă, a cerut îndepărtarea monumentului din cimitirul Eroilor din Piteşti, spunând că „orice încercare de relativizare a rolului jucat de Securitate este un afront adus victimelor regimului comunist și ne scoate de pe orbita europeană”.
La nivel de judeţ Argeş, municipalitatea din Piteşti n-a avut nicio luare de poziţie publică pe marginea acestui subiect, arătând, astfel, că nu are nimic împotrivă ca în urbe să coexiste şi Memorialul Închisoarea Piteşti şi monumentul torţionarilor securişti.
De asemenea, niciun oficial al Consiliului Judeţean Argeş nu s-a pronunţat, preferând tăcerea complice.
sursa foto: Facebook/Lucian Kovacs