Aproape că nu e acţiune de control a Poliţiei argeşene, în ceea ce priveşte delictele silvice, în care să nu se descopere o mulţime de astfel de delicte, în special tăieri ilegale de copaci.

Din păcate, celor mai multe capturi de acest gen reuşite de poliţiştii argeşeni le cad victimă „peştişori”. Rechinii cei mari fură liniştiţi, la adăpostul actelor în regulă, astfel că simplele controale ale Poliţiei nu-i pot depista.

Referindu-ne la săptămâna 2-8 iunie, „au fost depistate 27 de persoane cu vârste cuprinse între 19 și 65 de ani, precum şi doi minori de 17 ani, care au tăiat, deţinut sau au transportat material lemnos pe drumurile publice, cu atelaje sau autoutilitare, fără documente legale.

Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale, conform Legii 171/2010, în valoare totală de 33.800 de lei, și a fost confiscată cantitatea de peste 35 de metri cubi de material lemnos de diverse esenţe, care a fost predată ocoalelor silvice competente.

Totodată, ca măsură complementară, au fost confiscate 6 atelaje care au fost utilizate la transportul de material lemnos fără documente de provenienţă şi transport.

Câteva căruţe cu lemne de furat

În ziua de 7 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliţie Rurală Valea Mare Pravăț au acționat pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos, ocazie cu care au depistat, pe raza comunei Bughea de Sus, cinci bărbaţi cu vârste cuprinse între 26 şi 52 de ani, şi un minor de 17 ani, toţi din aceeaşi localitate, care transportau material lemnos cu atelaje, fără documente legale de provenienţă şi transport.

Cantitatea de material lemnos a fost evaluată de un specialist silvic la totalul de 3,8 metri cubi de lemn din speciile fag şi mesteacăn, care a fost predat reprezentanţilor Ocolului Silvic Câmpulung.

Toate cele şase persoane au fost sanţionate contravenţional conform Legii 171/2010, cu amenzi în valoare totală de 8.000 de lei, iar patru dintre atelajele folosite la transportul materialului lemnos au fost confiscate.

Amenzile sunt mici

Activitățile de combatere a delictelor silvice, pentru polițiștii argeșeni, se înscriu în rândul celor cu caracter curent, desfășurându-se inclusiv pe perioada stării de alertă.

Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.

Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare sau prelucrare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfem de activități.

Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi mijlocul de transport şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos”, a transmis biroul de presă al Poliţiei Argeş.

sursa foto: Poliţia Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here