Dezbateri despre reforma în Justiţie, statul de drept şi libertatea presei româneşti, în Parlamentul European. Site-ul nostru, între invitaţi

Date:

Share post:

În ultimele zile ale lui noiembrie, la sediul din Bruxelles care găzduieşte Parlamentul European a avut loc o dezbatere privind reforma în Justiţie, statul de drept şi libertatea presei din România, la care site-ul nostru a fost reprezentat prin colegul nostru Sorin Simion, unul dintre co-fondatorii acestuia.

Manifestarea a fost organizată de eurodeputatul român Nicolae Ştefănuţă; la ea au mai participat eurodeputaţi români (Ramona Strugariu şi Vlad Gheorghe), germani (Daniel Freund şi Moritz Körner) şi eurodeputata maghiară Katalin Cseh.

Eurodeputata Ramona Strugariu, la microfon, spune că la Bruxelles se cunoaşte despre practica partidelor politice româneşti, de a cumpăra presa cu bani publici

Printre participanţii la dezbateri, nume cu rezonanţă din presa românească (Virgil Burlă, de la radio Europa Liberă, jurnalistul şi scriitorul Grigore Cartianu), fostul judecător Cristi Danileţ (magistrat incomod, exclus din magistratură sub pretextul că a publicat pe reţele sociale cum tundea un gard viu), reprezentanţi ai societăţii civile (două exemple doar: Cristina Guseth, fundaţia Freedom House România, profesoara universitară şi publicista Brînduşa Armanca) şi ai unor organizaţii româneşti din ţară (cum ar fi Iniţiativa Timişoara) şi din diaspora.

Din judeţul Argeş a participat, în calitate de co-organizator, asociaţia #ActivAG din Piteşti, condusă de Traian Paparete.

Discuţiile, care au avut loc în limba engleză, au fost moderate de Brînduşa Armanca.

Jurnalistul şi scriitorul Grigore Cartianu (al doilea din stânga), vorbind despre necesitatea reformării Justiţiei româneşti

Printre vorbitori s-a numărat şi colegul nostru Sorin Simion, care a vorbit despre necesitatea stopării finanţării „gri” a presei, de către partidele politice româneşti, în mod total netransparent, cheltuind anual zeci de milioane de euro din banul public şi anulând, practic, rolul de bază al presei, acela de a informa.

„Oamenii cred că citesc articole de presă sau urmăresc producţii radio-TV jurnalistice, însă, în fapt, sunt intoxicaţi constant cu propagandă de partid disimulată„, a spus colegul nostru.

„Aceste lucruri sunt cunoscute, în mare, la nivelul Parlamentului European”, a confirmat eurodeputata Ramona Strugariu.

Vor urma, foarte probabil, reglementări care să pună capăt acestei stări de lucruri. „Fără Justiţie independentă, funcţională, şi fără presă liberă, independentă, necumpărată la kilogram de partidele politice, nu poate exista democraţie nici la noi în ţară şi nici în vreo alta”, a mai accentuat colegul Sorin Simion.

O înregistrare video a evenimentului şi fragmente din discursuri vom publica în zilele următoare.

surse foto: Traian Paparete, Virgil Burlă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Laptele: prieten sau dușman? De ce să nu excluzi lactatele din alimentația ta

Laptele și produsele lactate fac parte din alimentația multor...

Gheorghe Zamfir, în concert vineri seară, în Piața Primăriei din Pitești

Maestrul naiului Gheorghe Zamfir va concerta vineri seară, de...

Ion Mînzînă: Dezvoltăm infrastructura rutieră din Mioveni (galerie foto)

Pentru Ion Mînzînă, președinte al Consiliului Județean Argeș și...

Accident rutier grav la Mozăceni, în sudul județului Argeș

Un accident rutier grav a avut loc în această...

Cod galben de ploi și descărcări electrice în jumătatea vestică a țării. Vizat e și județul Argeș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis azi o...