Despre Haloween şi originea lui

Date:

Share post:

În ultimii ani îndeosebi, pe fondul schimbării bruşte de orientare geopolitică, dinspre est spre vest, a pătruns în ţara noastră şi o sărbătoare total străină spiritului românesc, Haloween.

Sărbătoare care, îndeosebi în mediile urbane, şi-a găsit destui adepţi. Dincolo de discuţia dacă e bine sau nu să preluăm pe nemestecate tot ce vine din vest, aşa cum în urmă cu decenii făceam cu cele ce veneau din est, vă prezentăm azi câteva informaţii interesante despre originile Haloween-ului.

Samhain este festivalul păgân de origine celtică, care reprezintă sfârșitul sezonului de recoltă în Irlanda, Scoția și Insula Omului (Isle of Man) și era sărbătorit din data de 31 octombrie până în 1 noiembrie.

În mod tradițional, Samhain reprezintă momentul pentru a face inventarul resurselor de hrană. Poporul celtic credea că în timpul festivalului, care marchează tranziția dintre sfârșitul recoltei și începutul iernii, spiritele umblă libere pe pământ.

Acest eveniment străvechi, era deosebit de important pentru oameni, pentru că se asigura supraviețuirea lor și a animalelor pe timpul iernii.

Înainte de a fi crestinat și transformat în Ziua Tuturor Sfinților, de către misionari, Samhain consta în numeroase tradiții: sacrificarea unui animal, festinul dedicat zeilor unde se mânca, se bea și se organizau diferite concursuri, deghizarea oamenilor în spirite, colindatul din casă în casă, toate închinate spiritelor.

În timpul festivalului, granița dintre această lume și lumea de apoi putea fi trecută cu ușurință, iar oamenii umblau alături de sufletele celor de dincolo.

Se credea că aceștia pot asigura supraviețuirea lor pe timpul iernii, astfel încât ofrande sub formă de mâncare și băutură și chiar porțiuni din recoltă erau lăsate afară pentru îmbunarea fantomelor.

Oamenii umblau costumați,la fiecare casă, recitând versuri și cântece în schimbul mâncării. Pentru a păcăli spiritele, oamenii se deghizau ei înșiși în fantome, astfel fiind protejați de acestea.

Culorile folosite astăzi de Halloween, negru și portocaliu, îşi au originea în aceste timpuri; negru reprezintă moartea, iar portocaliu este emblematic pentru sfârșitul toamnei și al recoltei.

Flăcările erau necesare pentru a lumina drumul spiritelor care căutau să ajungă în lumea de apoi, iar copiii primeau în locul bomboanelor, monede, fructe și nuci.

Anda MUREŞAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Transportul public din Târgu-Mureş, adus în 2022, cu ajutorul banilor europeni (Preluare PressHub)

Târgu-Mureş, ultimul mare oraş din Transilvania în care transportul...

Cartea zilelor noastre: Același Daniel Silva

Plin de notorietate. Grație romanelor sale. Unu` mai palpitant...

Accident mortal la Valea Mare Pravăț

În urmă cu puțin timp, în localitatea Valea Mare...

Cum să decorezi brazi artificiali de lux ca un profesionist?

Cu totii ne dorim sa impodobim bradul perfect cu...

Un proxenet şi un negustor de cannabis, luaţi pe sus de poliţiştii de la Operaţiuni Speciale

Despre fenomenele traficului de droguri şi al traficului de...