Despre duplicitatea autorităţilor din Moldova. O analiză excepţională a procurorului Horaţiu Ovidiu Baias pune diagnostice dure

Date:

Share post:

Articole de presă care să semnaleze diverse aspecte ce pot fi considerate duplicitare în ceea ce priveşte comportamentul autorităţilor din Republica Moldova (şi a celor actuale, şi a celor de dinainte) au mai apărut în presă la noi.

Însă, o analiză in extenso, cu argumente juridice, de nivelul celei publicate zilele trecute pe site-ul PressHub, de procurorul Horaţiu Ovidiu Baias, n-a mai fost publicată încă.

Ne-am obişnuit să considerăm proeuropeană guvernarea de la Chişinău condusă de prim-ministrul Natalia Gavriliţă şi, de asemenea, să o considerăm proeuropeană şi pe Maia Sandu (foto), actualul preşedinte al Republicii Moldova.

Îndărătul acestui proeuropenism se ascund, însă, destule atitudini cel puţin echivoce, pe care Horaţiu Ovidiu Baias le devoalează în articolul său.

„Moldova este încă membră a Comunității Statelor Independente, organizație condusă de Rusia, la ale cărei lucrări chipurile Moldova nu mai participă, dar nici nu se retrage. Statutul de țară candidată la UE l-a dobândit pentru meritul de a fi vecină cu Ucraina, care a fost luată la bătaie de Rusia”, scrie dl Baias.

„Gazul românesc este luat de Moldova și trimis în Transnistria, iar pe 9 mai 2022, ziua Victoriei, Vladimir Putin a sunat-o pe proeuropeana Maia Sandu ca să o felicite. Greu de crezut că liderul de la Kremlin își felicită dușmanii, mai degrabă președinta Republicii Moldova nu are de fapt dușmani spre Est, ceea ce desigur nu e un lucru rău…

… Cam acestea sunt datele de la care pornim. Fapte nu vorbe. Vorbele le știm foarte bine, „parcurs european“, „integrare europeană”, cuvintele dinamice ale unui stat nemișcat.

Ceea ce nu spun liderii moldoveni este că ei nu doresc să schimbe nimic, ci să fie primiți așa cum sunt acum, cu două regiuni administrativ teritoriale separatiste pro ruse (Transnistria şi Găgăuzia – n.r.) și care funcționează cât se poate de legal, protejate de Constituția Republicii Moldova, precum și de legile organice ale statului moldovean”, se mai menţionează în articolul citat.

Îl puteţi lectura integral aici.

sursa foto: Preşedinţia Republicii Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

De mâine reîncep programele de reînnoire a parcului auto Rabla Clasic şi Rabla Plus

De mâine, 24 martie, persoanele fizice şi juridice se...

Poliţişti argeşeni şi-au căutat azi viitori colegi printre elevii de la Liceul Sanitar din Piteşti

Poliţişti argeşeni au vizitat azi Liceul "Ion Cantacuzino" (Sanitar)...

Grădina Zoologică Piteşti, noul program de vară

Grădina Zoologică Piteşti trece, începând de săptămâna viitoare, la...

Prima ligă de fotbal ia o pauză; Naţionala se pregăteşte să rateze şi Euro 2024

Prima ligă de fotbal din România, alături de competiţiile...

UEFA o poate exclude pe FC Barcelona din cupele europene

Problemele se ţin lanţ de gruparea catalană FC Barcelona....