Despăgubiri derizorii la Curtea de Argeş, pe traseul autostrăzii Piteşti-Sibiu: 9.000 de euro o casă cu 3 camere, 2,3 lei/mp de livadă

Date:

Share post:

Pe traseul lotului 5 al autostrăzii Piteşti-Sibiu, statul a oferit celor expropriaţi despăgubiri la limita batjocurii. În alte cazuri, despăgubirile întârzie nepermis de mult, cu anii chiar.

Mult sub valoarea de piaţă a imobilelor, respectiv terenurilor. Două exemple în acest sens: Constantin Drăghici a primit de la stat numai 32.970 de lei pentru o casă cu trei camere şi baie, situată pe strada Râmnicu-Vâlcea din Curtea de Argeş. Plus 16.000 de lei pentru terenul aferent, de vreo 700 mp.

În total, pentru teren şi casa de 65 mp, Constantin Drăghici a fost despăgubit cu aproximativ 9.000 de euro. „Cu banii ăştia abia dacă se poate lua o cameră de cămin la Curtea de Argeş”, a spus dl Drăghici într-o emisiune televizată online. Sau un garaj mai acătării, în zona centrală.

„Executorul judecătoresc, însoțit de jandarmi și reprezentanți ai constructorului autostrăzii, a pus în aplicare o decizie de executare silită, lăsând familia Drăghici (doi adulţi şi doi copii – n.r.) fără casă și cu un sentiment profund de nedreptate”, a scris, zilele trecute, ziarul Profit din Curtea de Argeş.

Familia lui Constantin Drăghici a primit o despăgubire ridicol de mică, mult sub valoarea reală a proprietăţii expropriate

CITIŢI ŞI: Italienii de la Astaldi (WeBuild) îşi bat joc şi de podul de la Brăila, nu doar de autostrada Piteşti-Curtea de Argeş

„Ne-am adresat instanţei de judecată. Suntem în faza în care un evaluator independent urmează să stabilească valoarea proprietăţii”, a mai spus Constantin Drăghici”. „Suma primită de la stat e de câteva ori mai mică decât valoarea reală a proprietăţii…

Nu dorim sume fabuloase pentru casă şi teren… vrem doar o despăgubire corectă, care să-mi permită să cumpăr un imobil echivalent. Sau că construiesc altă casă”, a mai adăugat omul.

Despăgubiri ridicole sau deloc

Pe pagina de Facebook a unui consilier local din Curtea de Argeş (Ionuţ Bogdănel Marina), dl Vasile Bodoc, din Curtea de Argeş, s-a plâns, de asemenea, de sumele ridicol de mici oferite ca despăgubiri.

„Am și eu teren luat (expropriat – n.r.)… mi-a oferit 2,3 lei pe metrul pătrat de fâneţe, livadă de pruni… de meri, viţă de vie cu spalieri pe sârmă”. O doamnă din Curtea de Argeş, proprietară a unei unităţi turistice, a spus că de trei ani aşteaptă despăgubirile.

Un alt argeşean a spus că în comuna Băiculeşti, „sora mea care deține un teren nici măcar nu a fost anunțată că se face autostradă pe terenul ei…Ce să mai vorbim de despăgubiri”.

În satul Măniceşti, comuna Băiculeşti, o familie de oameni sărmani, vârstnici ambii, a primit despăgubire (o sumă oricum mică) doar pentru terenul expropriat. Nu şi pentru casa expropriată şi ea. Iar cititorii ne-au mai semnalat astfel de situaţii.

Pe lotul 5 Piteşti-Curtea de Argeş al autostrăzii Piteşti-Sibiu lucrează constructorul italian WeBuild (Astaldi). Acesta a început slăbuţ munca (detalii, aici), dar s-a mobilizat mai bine ulterior.

Lucrările au început în 2021 şi sunt acum înaintea termenelor contractuale. Lotul ar trebui să fie deschis circulaţiei anul viitor. Poate chiar la finalul acestui an, cu o mobilizare bună.

CITIŢI ŞI: (Video) În 2025, autostrada ajunge la Curtea de Argeş. În 2026, la Tigveni. De acolo spre Vâlcea… pentru ce urmează, jale e puţin spus (I)

Nota redacţiei

În mod normal, dacă ar fi să urmăm regulile meseriei, ar fi trebuit să cerem şi un punct de vedere dela CNAIR. Am renunţat, însă, să o facem, pentru că nu putem aştepta cu acest articol 30 de zile, cât zice legea. Sau până la Sfântu’ Aşteaptă.

Până ne răspunde CNAIR, riscăm să termine WeBuild autostrada.

L-am întrebat, totuşi, în scris, pe fostul jurnalist Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR, ce poate face CNAIR pentru a-i ajuta pe aceşti oameni. Sau ce trebuie ei să facă pentru a primi despăgubiri corecte în cazul proprietăţilor expropriate.

Deocamdată nu am primit un răspuns. Când îl vom primi îl vom insera aici.

Actualizare – Colegul Ionuţ Jifcu, de la publicaţia Reporter24, ne-a informat că situaţii de genul celor descrise aici s-au petrecut şi în localităţi de pe traseului drumului expres Craiova-Piteşti. Deci pare să nu fie o practică singulară.

surse foto: CNAIR, Facebook/Ionuţ Bogdănel Marina

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

S-a oprit într-o mașină parcată

În urmă cu puțin timp pompierii intervin în municipiul...

O seară cu fetele – ce nu trebuie să lipsească pentru o distracție ca pe vremuri

S-a întâmplat să te uiți prin pozele vechi, de...

A fost inaugurată pasarela din cartierul Tudor Vladimirescu, spre noul Argeș Mall

Azi a fost inaugurată pasarela auto și pietonală care...

Opțiuni noi pentru WhatsApp: funcții de filtrare a mesajelor (Digitalio)

WhatsApp anunţă introducerea a trei filtre pentru accesarea mai rapidă a...

Alte 25 de microbuze electrice pentru școli din mediul rural din Argeș, cu bani din PNRR

Ieri a fost semnat contractul pentru furnizarea a 25...