Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, azi, că deschiderea unui cont pe o reţea de socializare, pe numele altei persoane, unde sunt postate imagini, informaţii personale sau clipuri video, fără acordul acesteia, este infracţiune.

Magistraţii instanţei supreme au luat această decizie la sesizarea Curţii de Apel din Braşov, într-un caz în care un bărbat a creat un astfel de cont fals şi pe o reţea de socializare, şi pe un site pentru adulţi, în care a postat imagini şi filmuleţe compromiţătoare cu fosta sa iubită.

„… fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal”, se arată în sesizarea magistraţilor braşoveni către cei de la Înalta Curte.

Iar aceştia din urmă au hotărât că fapta respectivă „întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic”.

Potrivit articolului respectiv din Codului Penal, „fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here