Prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş a prezentat azi lista cu membrii Executivului cu care dl Cioloş se va prezenta, săptămâna viitoare, pentru a obţine votul de învestitură al Parlamentului. Miniştrii propuşi de premierul desemnat sunt următorii:
Ministerul Finanțelor – Dragoș Pîslaru
Ministerul Afacerilor Interne – Alin Stoica
Ministerul Afacerilor Externe – Dan Barna
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – George Cățean
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Mihai Goțiu
Ministerul Justiției – Stelian Ion
Ministerul Apărării Naționale – Nicu Fălcoi
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Claudiu Năsui
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Cristian Ghinea
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Ionuț Moșteanu
Ministerul Energiei – Cristina Prună
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – Cătălin Drulă
Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Oana Țoiu
Ministerul Sănătății – Ioana Mihăilă
Ministerul Culturii – Iulia Popovici
Ministerul Tineretului și Sportului – Tudor Pop
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Monica Berescu
Ministerul Educației – Corina Atanasiu
Prinre noii potenţiali miniştri propuşi de Dacian Cioloş se află şi deputatul USR de Argeş Ionuţ Moşteanu, cel care candidase fără succes la postul de primar al Piteştiului, la ultimele alegeri locale. Potrivit CV-ului său depus la Camera Deputaţilor, dl Moşteanu (48 de ani, născut la Ştefăneşti) a început Facultatea de Automatică la Politehnica din Bucureşti, dar n-a terminat-o, obţinând, în schimb, o diplomă în management de la fabrica de diplome numită Universitatea Bioterra.
A lucrat la mai multe companii multinaţionale, a fost consilier al ministrului Transporturilor şi e deputat USR din 2016 încoace. Dacă va ajunge la „Dezvoltare”, dl Moşteanu va trebui să gestioneze, printre altele, impresionantul program de dezvoltare botezat „Anghel Saligny” (un fel de PNDL 3, dar iniţiat de liberali, nu de PSD, ca PNDL 1 şi 2).
Revenind la cabinetul Cioloş: toate celelalte partide parlamentare au anunţat că nu susţin Guvernul respectiv, mai puţin UDMR, al cărui lider, Hunor Kelemen, a „mermelit-o” în stilul caracteristic al UDMR, gata să guverneze cu oricine, dacă se poate. Deci, şanse mici spre foarte mici pentru ca Guvernul Cioloş că primească învestitura Parlamentului. Caz în care urmează noi consultări cu partidele, desemnarea altui premier etc.
„Poate ţinem lucrurile sub control şi vă permitem să vă număraţi voturile”
Premierul desemnat Dacian Cioloş e conştient că are şanse reduse, dar a spus că va propune un Guvern, pentru că niciun alt partid parlamentar nu vrea să-şi asume guvernarea, în condiţiile în care pandemia de Covid a ajuns la paroxism la noi în ţară şi se suprapune peste o criză a creşterii preţurilor fără precedent.
„Guvernul monocolor al USR poate fi o soluție pentru ieșirea din criză. Lăsați-ne pe noi să înfruntăm această iarnă și gândiți pragmatic la cea mai bună soluție politică pentru a salva ce se mai poate salva din proiectul politic început anul trecut. Indiferent de situație, cred că și pentru PSD tot noi putem fi o soluție pentru a depăși lunile care urmează.
Poate ne rupem gâtul și veți scăpa de noi sau poate vom reuși să ținem lucrurile sub control și vă vom permite să vă numărați liniștiți procentele. Oricum ar fi, ieșiți în câștig, pentru că sunt convins că nu vreți să vă treziți pe tavă cu o țară demolată”, a transmis prim-ministrul desemnat Cioloş, prin intermediul Facebook.
sursa foto: USR Argeş