Deputatul PNL de Argeş Dănuţ Bica s-a adresat, săptămâna trecută, ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, întrebându-l pe acesta când are de gând să elimine supraacciza la benzină şi motorină.
Dl deputat Bica a avut în vedere faptul că ministrul Teodorovici a avut dese luări de poziţie în favoarea eliminării supraaccizei respective. Ba chiar a venit şi cu argumente care demonstrează că eliminarea ei ar fi benefică şi pentru bugetul de stat, dar şi pentru contribuabilii care-l alimentează.
„În calitatea dumneavoastră de senator şi preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senatul României, aţi susţinut în luna septembrie a anului trecut amendamentul PNL, prin care se propunea eliminarea accizei suplimentare la carburanţi.
…La învestirea în funcţia de ministru al Finanţelor Publice, aţi promis că veţi analiza posibilitatea renunţării la supraacciză. De asemenea, în luna iulie aţi afirmat că vă doriţi să eliminaţi acciza suplimentară şi că aveţi în vedere o astfel de măsură, fără să indicaţi şi un termen ferm pentru implementarea ei”, arată dl Bica, în documentul citat.
„Cunoscând impactul bugetar pozitiv al eliminării accizei suplimentare pentru carburanţi, demonstrat în prima parte a anului 2017 (creşterea consumului intern, recuperarea transportatorilor care alimentează astăzi în afara ţării), de ce nu luaţi în considerare eliminarea supraaccizei în ultimul trimestru din acest an, având astfel posibilitatea să reechilibraţi o parte din bugetul general consolidat?”, l-a întrebat deputatul argeşean pe ministrul Teodorovici.
De fapt, întrebarea esenţială pe care deputatul Bica a adresat-o ministrului Finanţelor e: „Care este termenul până la care va fi eliminată supra-acciza pentru carburanţi introdusă prin Ordonanţa Guvernului nr. 25/2017?”
Deocamdată, vreme de o săptămână, ministrul Eugen Teodorovici nu s-a ostenit să răspundă la întrebările deputatului de Argeş.
Probabil, nici n-o va face. E deja o tradiţie a miniştrilor din Guvernul Dăncilă să nu dea niciun răspuns la întrebările şi interpelările care nu le convin.
Aceasta deşi legea prevede un termen de 30 de zile pentru ca miniştri să ofere răspunsurile cerute de parlamentari.