Camera Deputaților a adoptat, azi proiectele pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, în calitate de for decizional.

Proiectul legislativ pentru modificarea Codului de procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi pentru, 83 împotrivă și o abținere.

După cum se vede în imaginea alăturată, au votat în favoarea modificărilor deputaţii PSD şi ALDE, dar şi cei ai UDMR şi majoritatea reprezentanţilor celorlalte minorităţi naţionale.

Au mai fost pentru şi trei deputaţi neafiliaţi, plus unul de la PMP. Împotrivă au votat doar parlamentarii PNL şi USR.

„Transmiteţi un mesaj usturător Comisiei de la Veneţia că nu vă pasă şi sunteţi singuri în ţară şi faceţi ce doriţi.

Fac un apel şi de suflet, de mamă a unui copil de 11 ani, a oamenilor cinstiţi, nu vă daţi votul pentru o lege care favorizează corupţii în acte publice, descurajează orice om cinstit din ţară”, a declarat deputatul PNL Raluca Turcan.

„Modificările au legătură cu dosarele de corupţie ale şefilor de partid şi ale baronilor locali… Modificările sunt impuse de o putere care abuzează de prerogativele sale pentru a-şi proteja şefii.

E trist că puneţi în pericol interesele românilor pentru a proteja şefii… Asemenea atacuri nu au fost aduse în niciun regim politic”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

Principalele modificări aduse Codului penal, care favorizează infractorii

Se reduc termenele de prescripție a răspunderii penale (art. 154) astfel:

  • De la 10 ani la 8 ani (când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani);
  • De la 8 ani la 6 ani (când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani).

Emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative au fost exceptate de la infracțiunea de favorizare a infractorului (prevedere din OUG 13) – art. 269.

Infracțiunile de dare de mită (art. 290) și de cumpărare de influență (art. 292) au fost dezincriminate parțial: făptuitorii nu se pedepsesc dacă denunță fapta în termen de maximum un an de la producerea ei, cu condiția ca procurorii să nu se fi sesizat înainte. În prezent, nu există limită de timp până la care pot fi denunțate respectivele infracțiuni.

A fost dezincriminată total infracțiunea de neglijență în serviciu (art. 298 se abrogă).

Au fost înjumătățite pedepsele pentru infracțiunile de delapidare (art. 295) și abuz în serviciu (art. 297), dacă autorii faptelor achită prejudiciul până la rămânerea definitivă a sentinței.

A fost abrogat articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind prevenirea faptelor de corupție: ”În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

Dacă aceste modificări vor ajunge literă de lege, atunci şeful PSD, Liviu Dragnea, scapă de condamnare în dosarul angajărilor fictive, în care e judecat acum.

sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here