Deputatul de Timiş al Uniunii Salvaţi România, dl Cătălin Drulă (foto), este un mare pasionat de infrastructură, în ciuda formaţiei sale profesionale, de informatician.

Dl Drulă a avertizat, recent, că una dintre prevederile stipulate în vestita ordonanţă de Guvern 114 din 2018 (cea care a instituit aşa-numita taxă pe lăcomie), e de natură să blocheze buna derulare a zeci de proiecte finanţate din fonduri europene.

Între acestea, şi autostrada Piteşti-Sibiu.

Iată argumentaţia deputatului Drulă, cu menţiunea că sublinierile ne aparţin:

„La art. 75 pct. 2 se introduce următoarea modificare: controlul înainte de publicare („ex ante”) al licitațiilor cu finanțare europeană nu se mai face de organismul specializat ANAP (Agenția Națională de Achiziții Publice), ci de către autoritățile de management (AM-uri) ale programelor operaționale (ex. Regional, Infrastructură Mare).

Pentru că li s-a pus în brațe această sarcină peste noapte, autoritățile de management sunt nepregătite. Nu au compartimente în organigramă, nu au personal dedicat acestei activități și nu au norme pentru a aplica noile prevederi-surpriză.

Rezultatul? Licitațiile pe fonduri europene sunt în prezente blocate și toată lumea prin ministere/AM-uri se dă cap în cap încercând să rezolve dandanaua apărută în Monitorul Oficial din 28.12.2018.

În această situație este autostrada Sibiu-Pitești – lotul 4 Curtea de Argeș-Tigveni. Sunt primul care să-i critic pe cei de la compania de drumuri.

Dar iată un exemplu unde un proiect important derulat de CNAIR e blocat de incompetența celor care au introdus această prevedere în OUG.

Licitația pentru lotul 4 din autostrada Sibiu-Pitești nu poate fi lansată pentru că controlul ex ante nu poate fi efectuat ca urmare a adoptării OUG-ului”, e de părere deputatul USR Cătălin Drulă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here