Procurorii de la DIICOT, structura centrală, au anunţat, ieri, clasarea parţială a dosarului privind violenţele de la mitingul diasporei din 10 august, după aproape doi ani de „anchete” asidue.

Mitingul cu pricina a fost reprimat de Jandarmerie cu o brutalitate nemaivăzută în România de la celebrele mineriade încoace: peste 500 de persoane au fost rănite şi au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar 70 de români au ajuns la spital, bătuţi crunt de forţele de ordine.

Chiar şi câţiva ziarişti străini (din Germania şi Israel, dar probabil că şi din alte ţări) au fost luaţi pe sus şi bătuţi, deşi aveau ecusoanele de presă la vedere.

De asemenea, procurorii au mai dispus ca şefii de atunci ai Jandarmeriei, maiorul Laurenţiu Cazan şi coloneii Ionuţ Sindile şi Gheorghe Cucoş, să fie scoşi de sub urmărirea penală.

Redăm mai jos fragmente din documentul redactat de procurorii DIICOT.

„Prin ordonanța din data de 26.06.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au dispus următoarele:
1.    Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale;

2.    Declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.
3.    Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, comisar şef de poliţie CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;
4.    În vederea aprecierii incidenței în cauza ce a format obiectul dosarului nr. 7475/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a dispozițiilor art.335 Cod procedură penală, respectiv cu privire la extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie la lovire sau alte violențe prev. de art.52 alin.3 Cod penal cu referire la art.193 Cod penal, un exemplar al ordonanței a fost comunicat prim-procurorului acestei unități de parchet”.

Anchetaţi, în continuare, în acest dosar, mai rămân doar câţiva sergenţi-majori şi plutonieri.

Singurii pedepsiţi, deocamdată, de Justiţie, au fost 18 derbedei care au bătut şi dezarmat o femeie-subofiţer de Jandarmi.

sursa foto: Radio France Internationale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here