Comisia de Buget şi Finanţe a Camerei Deputaţilor a aprobat, azi la prânz, în unanimitate, proiectul de lege iniţiat de PNL care prevede eliminarea supraaccizei la carburanţi.

Votul decisiv va fi dat mâine, de plenul Camerei Deputaţilor. Dacă acest vot va fi pozitiv, atunci legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Eliminarea supraaccizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant va conduce, foarte probabil, la reducerea preţului la pompă la benzină şi motorină, cu sume cuprinse între 35 şi 50 de bani pe litru.

Acest bir a fost introdus de Guvernul PSD condus de premierul Victor Ponta, în anul 2017, cu intenţia declarată de a folosi banii pentru construcţia de autostrăzi.

Anual, statul român colectează la buget aproximativ 3,4 miliarde de lei (în jur de 700 de milioane de euro) numai din această supraacciză.

Dacă banii aceştia ar fi fost folosiţi pentru construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu, spre exemplu, aceasta ar fi putut fi gata în proporţie de 70-75%.

Proiectul de lege al PNL, vizând eliminarea acestei supraaccize, e susţinut şi de USR-Plus, de PMP şi de minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară. Declarativ, chiar şi de aleşi ai UDMR şi PSD.

Tot azi, aceeaşi Comisie de Buget din Camera Deputaţilor a avizat favorabil şi eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă part-time.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here