Ieri am publicat un articol, bazat pe o informare primită de la Consiliul Judeţean Argeş, în care relatam că preşcolarii şi elevii din clasele 0-VIII din judeţ primesc, începând de azi, în următorii trei ani, mere autohtone, produse la Mărăcineni.

Am semnalat, însă, că preţul acestor mere ni se pare exagerat de mare: 0,54 lei plus TVA (adică 64 de bani) pe bucată.

În magazine, kilogramul de mere, româneşti sau din import, costă între 2 şi 5 lei. Cele de la Mărăcineni, contractate pentru copiii din Argeş, costă cel puţin 6 lei kilogramul.

Firesc, ne-am adresat Consiliului Judeţean Argeş, pentru explicaţii.

„În baza H.G. nr. 640 din 7 septembrie 2017 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2017-2018, potrivit art. 3 (1), limita valorică zilnică/preşcolar/elev este 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume.
În urma procedurilor de licitație publică, a fost atribuit contractul cu furnizorul S.C. MATRA S.R.L., pentru un preț de 0,54 lei/fruct, fără TVA, în acest preț fiind incluse, conform caietului de sarcini, fructul, spălarea, ambalarea individuală, precum și transportul.
Astfel, potrivit art. 19 (1), produsele distribuite care fac obiectul Programului pentru şcoli al României trebuie să provină numai de la furnizori autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar şi trebuie să fie etichetate şi ambalate… respectiv:
•    Porția de fructe distribuită trebuie să aibă cel puţin 100 grame, din categoria „Extra” sau categoria I.
•    Fructele distribuite vor fi întregi, sănătoase, spălate, curate, fără corpuri străine vizibile, fără urme de atacuri de boli şi dăunători, fără umiditate externă în exces, fără miros sau gust străin. 
•    Fiecare porţie va fi ambalată individual”.

Deci, explicaţia preţului mai mare al merelor pentru copiii preşcolari şi şcolari e dată de calitatea superioară a mărului, spălare, transport şi ambalare individuală.

sursa foto: CJ ArgeşLĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here