Ca şi multe alte instituţii media, şi site-ul nostru a informat, zilele trecute, că una dintre cele mai valoroase halterofile din ţară şi de pe continent, argeşeanca Maria Luana Grigoriu, a fost depistată pozitiv cu stanozolol la un test antidoping.

În probele prelevate de la sportivă ar fi fost identificaţi, de fapt, nişte metaboliţi ai stanozololului, un steroid care figurează de mai mulţi ani pe lista substanţelor interzise.

La prima vedere, ştirea pare 100% credibilă, venind de la un laborator de specialitate, pe de o parte, şi având în vedere că halterele româneşti au mai trecut prin cazuri de dopaj (Răzvan Martin, Elena Andrieş, Valeriu Calancea, dar şi alţii).

De data aceasta, însă, avem motive serioase să ne îndoim în ce priveşte faptul că Luana Grigoriu s-ar fi dopat.

De ce să te dopezi când n-ai concursuri?

Dincolo de faptul că, la ce ştim despre tânăra de 20 de ani Luana Grigoriu, nu o vedem capabilă, sub nicio formă, să trişeze cu bună-ştiinţă, mai e un aspect relevant: lipseşte mobilul faptei.

Valeriu Calancea, spre exemplu, a fost prins dopat în preajma unor campionate mondiale. În majoritatea cazurilor, sportivii recurg la dopaj în ajun de competiţii majore.

Or, sportiva argeşeancă a fost testată pozitiv la steroizi la o probă recoltată în 15 ianuarie. Era o perioadă moartă din punct de vedere competiţional, fără competiţii în calendar, deci fata nu ar fi avut niciun motiv să se dopeze.

Rezultat negativ după proba pozitivă

Un alt aspect interesant. Deşi a fost testată pozitiv la proba din 15 ianuarie, la alte două controale inopinate, unul petrecut înainte de 15 ianuarie, altul după această dată, rezultatele au fost negative.

Stanozololul nu avea cum să dispară aşa de repede din organism. El poate fi decelat, la control, şi după şase luni de la ingerare. În cazul acesta, însă, sportiva a fost pozitivă în ianuarie, dar negativă în februarie.

Ceva nu se leagă, pur şi simplu, şi ne face să credem că la mijloc e vorba de o eroare.

Oricine a studiat chimie analitică (e şi cazul subsemnatului) ştie că nicio reacţie chimică nu decurge cu randament 100% şi că nicio analiză chimică, nici cantitativă, nici calitativă, nu are acurateţe 100%.

Suplimente alimentare cu steroizi

O altă posibilă explicaţie pentru reacţia pozitivă la stanozolol, din 15 ianuarie: „Am luat doar suplimente alimentare permise, achiziţionate de la distribuitori autorizaţi”, ne spunea Luana Grigoriu.

Şi aşa, însă, sportivii riscă să ingereze substanţe interzise fără să aibă habar. A păţit-o celebra gimnastă Andreea Răducan, la Olimpiada de la Sydney, găsită „dopată” pentru că a luat medicamente contra unei răceli.

Un control al Agenţiei Naţionale Antidoping (ANAD), efectuat în urmă cu zece ani, a scos la iveală faptul că 14 dintre 109 suplimente alimentare legale, consumate curent de sportivii de performanţă, sunt contaminate cu substanţe interzise.

„Lipsa testării suplimentelor de acest fel, în momentul eliberării avizelor de comercializare, lasă posibilitatea comercializării unor suplimente alimentare care sunt contaminate cu substanţe aflate pe lista interzisă”, declara, la vremea respectivă, dna Graţiela Vâjială, preşedinta Agenţiei Naţionale Antidoping.

De atunci şi până azi, în legislaţia românească în domeniu nu s-a schimbat nimic.

Ştiţi cum scrie pe etichetele unor produse alimentare: poate conţine urme de nuci, de ouă, de soia etc.

Aşa e şi la suplimentele alimentare: pot conţine urme de tot felul de substanţe interzise. Şi chiar conţin. Revenim iarăşi la chimie: substanţă cu puritate 100% nu există nici în cele mai avansate laboratoare din lume.

Însă, dacă la alimente nu e nicio problemă dacă ar conţine urme de alte alimente, la suplimente alimentare, urme de stanozolol sau orice alt steroid înseamnă automat că poţi fi găsit „dopat”.

„Poate chiar aşa am şi păţit. N-aş fi nici prima, şi poate nici ultima”, ne-a spus Luana Grigoriu.

Ar mai fi şi alte câteva argumente în spriinul nevinovăţiei halterofilei argeşene. N-o să ne lungim, însă, prea mult, dar sperăm ca federaţia română de specialitate să ia în calcul şi aceste lucruri, atunci când va decide viitorul sportiv al Luanei Grigoriu.

sursa foto: arhiva personală Maria Luana Grigoriu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here