De ce a ratat Biserica Ortodoxă încă o şansă de a se împăca cu trecutul

Date:

Share post:

Eşecul răsunător al referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie a fost digerat cu greu de Prea Fericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (în imagine).

Înaltul prelat s-a mulţumit să declare, în faţa camerelor de luat vederi, doar că „voinţa poporului român trebuie respectată”, însă, dezamăgirea domniei-sale a fost mai mult decât evidentă.

„Nici că se putea un context mai prost pentru inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului decât eșecul dureros al Bisericii Ortodoxe Române la referendumul pentru redefinirea căsătoriei.

Conducerea BOR a decontat la acest referendum toate ofurile adunate de români în ultimii 30 de ani: aroganța multora dintre înalții ierarhi în raport cu credincioșii, complicitatea cu politicienii, arghirofilia crescândă a unor preoți, ruperea de societate (vezi reacția deplasată la incendiul din Colectiv), desconsiderarea micilor comunități prin construirea de biserici în părculețele dintre blocuri.

Este un moment de cumpănă pentru o instituție care își are locul său cert în societate. Nimeni nu pune sub semnul întrebării importanța Bisericii Ortodoxe Române. Ce trebuie însă pus în discuție e modul în care e condusă, asemeni unei corporații tot mai atente la bilanțurile financiare și tot mai îndepărtată de oamenii pe care-i păstorește. Nu întâmplător Patriarhul Daniel e văzut de tot mai mulți ierarhi, dar și de observatori ai vieții spirituale, drept un desăvârșit CEO. Doar că rostul său e mai larg de-atât.

BOR a ratat după Revoluție câteva momente esențiale de împăcare cu trecutul. Și-a protejat cu încăpățânare turnătorii la Securitate, a refuzat sau a cedat cu greu proprietățile dobândite prin rapt de la alte biserici (e vorba aici, în principal, de Biserica Română Unită cu Roma, greco-catolică, o Biserică la fel de românească precum e şi BOR – n.n.). A avut însă momente cu adevărat luminoase, sprijinind total și fără rest aderarea la UE și la NATO, în ciuda cântecului de lebădă al Rusiei surori”.

Fragmentele citate aici aparţin jurnalistului Cristian Pantazi şi au fost citate din articolul acestuia, apărut azi sub titlul „Eşecul Bisericii Ortodoxe la referendum: mai multă smerenie nu strică”.

Pe larg despre erorile şi oportunităţile ratate de Biserica Ortodoxă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

CS Mioveni, pas mare spre play-off: 1-0 cu CSM Alexandria. Meci foarte bun făcut de puştiul Remus Guţea

CS Mioveni a obţinut azi o victorie preţioasă, 1-0...

Biserica Ortodoxă Rusă din Suedia, vârf de lance al spionajului rusesc (presa suedeză)

Biserica Ortodoxă Rusă din Suedia, supusă Patriarhiei Moscovei, se...

Stilul vestimentar masculin: tendințele modei și sfaturi pentru crearea unei imagini unice

Stilul vestimentar masculin: tendințele modei și sfaturi pentru crearea...

Oraşul Ştefăneşti şi-a făcut rost de tichie de mărgăritar: o nouă stemă

Oraşul Ştefăneşti are de acum încolo o nouă stemă....

Incendii de vegetaţie de amploare, în doar 24 de ore, în judeţul Argeş, în jurul oraşului Piteşti

Mai multe incendii de vegetaţie, cuprinzând suprafeţe mari de...