De ce a dispărut din România vaccinul AstraZeneca?

Date:

Share post:

La aproximativ un an de când a început şi la noi în ţară campania de vaccinare împotriva Covid-19, cel mai ieftin vaccin disponibil pe piaţă, aprobat pentru folosire la nivel european, cel produs de concernul anglo-suedez AstraZeneca, practic a dispărut.

În schimb, propensiunea statului român merge înspre achiziţia celor mai scumpe astfel de vaccinuri, respectiv cele produse de companiile Pfizer şi Moderna. O preferinţă cel puţin ciudată pentru o ţară ca a noastră, a doua cea mai săracă din Uniunea Europeană.

La fel de ciudat, la nivel european, sumele plătite către marile companii farmaceutice, producătoare de vaccinuri împotriva Covid-19 sunt confidenţiale. Ele nu sunt încă publice, deşi la nivel comunitar, transparenţa în cheltuirea banilor publici e la loc de cinste. Mai puţin când e vorba de vaccinuri anti Covid-19.

Preţurile vaccinurilor anti Covid-19

O singură scăpare s-a înregistrat, din acest punct de vedere: dna Eva de Bleeker, secretar de stat în Guvernul Belgiei pentru Buget şi Protecţia Consumatorilor a făcut publice, acum circa un an, printr-o postare pe reţeaua de socializare Tweeter, preţurile cu care Uniunea Europeană a cumpărat vaccinuri de la marii producători ale căror seruri primiseră aprobare de utilizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului.

Dna de Bleeker a şters rapid postarea respectivă, dar era deja tardiv. Preţurile indicate de dumneaei erau următoarele: o doză de vaccin AstraZeneca a costat 1,78 euro, o doză de Pfizer, 12 euro, iar una de vaccin american Moderna, 18 dolari.

La aproximativ un an distanţă, site-ul de specialitate BioSpace (www.biospace.com) indică următoarele preţuri pentru vaccinurile împotriva Covid-19: Pfizer – 19,5 dolari/doză, Moderna 25 USD doza, AstraZeneca 2,15 USD, iar Johnson&Johnson, 10 USD doza.

În lumina acestor cifre, reiese limpede că vaccinul AstraZeneca e de departe cel mai ieftin. De ce statul român preferă să nu mai cumpere astfel de vaccinuri, e un mister.

„Porumbelul” preţurile vaccinurilor anti Covid-19, scăpat de oficialul guvernamental belgian pe Twitter

O explicaţie ar fi tevatura la nivel european, iscată după depistarea unor cazuri de afecte adverse trombotice, însă, lucrurile s-au lămurit: a fost vorba de nişte reacţii adverse nici mai multe şi nici mai grave decât în cazul celorlalte vaccinuri, a transmis Agenţia Europeană a Medicamentului.

Foarte probabil, la mijloc a fost vorba despre o răfuială mediatică între marile concerne farmaceutice, interesate, firesc, să-şi asigure fiecare o felie cât mai consistentă din piaţa vaccinurilor.

Guvernul PNL-USR-UDMR, condus atunci de premierul Florin Cîţu, a preferat, însă, să cumpere cu precădere vaccinuri scumpe, de la Pfizer şi de la Moderna (mai nou, şi Johnson), ignorând produsul similar, dar cu cost de 8-12 sau chiar 15 ori mai mic, de la AstraZeneca.

De ce s-a procedat aşa? E o întrebare pe care am adresat-o, în scris, oficialilor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), în urmă cu vreo două săptămâni dar la care, din păcate, nu am primit un răspuns.

Am adresat aceeaşi întrebare unui cadru didactic universitar de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, care a acceptat să explice subiectul, cu condiţia păstrării anonimatului:

„Din literatura de specialitate pe care am putut-o parcurge până acum – prea multă nu e disponibilă încă – o posibilă explicaţie ar putea fi aceea că studiile date publicităţii indică o protecţie ceva-ceva mai bună a vaccinurilor Pfizer şi Moderna decât a celorlalte două, AstraZeneca şi Johnson, care utilizează altă tehnologie decât primele.

Diferenţa este, însă, mică şi nu ar justifica, în opinia mea, eliminarea din uz a vaccinurilor cu vector viral nereplicativ. Iar dacă preţurile cu care statul român cumpără aceste vaccinuri sunt cele pe care mi le-aţi arătat, atunci chiar că nu înţeleg opţiunea de a se renunţa la AstraZeneca. Probabil, în luarea deciziei de achiziţionare a vaccinurilor sunt luaţi în calcul şi alţi factori, care nu au nimic în comun cu medicina”, ne-a declarat universitarul clujean.

Risipa e la ea acasă

Potrivit unei investigaţii publicate azi de colegii de la HotNews, ţara noastră a folosit doar aproximativ jumătate dintre dozele de vaccin cumpărate de la debutul campaniei de vaccinare până acum. În ceea ce priveşte vaccinul cel mai accesibil ca preţ, cel de la AstraZeneca, lucrurile stau încă şi mai rău.

Din aproximativ 3,4 milioane de doze cumpărate, au fost folosite puţin peste 850.000, în vreme ce aproape 2,5 milioane de doze au fost revândute sau donate unor state precum Republica Moldova, Vietnam sau Tunisia. Mai grav, aproape un milion de doze de vaccin AstraZeneca au fost, pur şi simplu, aruncate, pentru că a expirat termenul de valabilitate.

Cât priveşte dozele de vaccin AstraZeneca revândute (la fel ca şi în cazul celorlalte tipuri de vaccin din care, de asemenea, s-au făcut revânzări), nici Guvernul Cîţu, nici cel actual, condus de Nicolae Ciucă, nu au făcut publice preţurile de revânzare, aşa cum nu le-a făcut publice nici pe cele de achiziţie. E lesne, însă, de dedus că revânzare nu s-a făcut, în niciun caz, la preţul de achiziţie, ci la preţ mai mic, din cauza valabilităţii reduse a vaccinurilor în discuţie.

Judeţul Argeş, judeţul Pfizer

În judeţul Argeş, potrivit datelor oficiale mai sunt funcţionale 17 centre de vaccinare împotriva Covid-19. Dintre acestea, unul singur oferă imunizare cu vaccin american, produs de Moderna (cel din satul Argeşelu, comuna Mărăcineni) şi tot unul singur oferă imunizare cu ser Johnson, în doză unică (cel de la Spitalul Militar Piteşti). Celelalte 15 centre vaccinează doritorii cu ser de la Pfizer.

Până la urmă, e bine că folosim medicamente bune, aşa cum pare să fie vaccinul Pfizer. Nu era, însă, şi mai bine dacă foloseam medicamente (aproape) la fel de bune, dar de 10 ori mai ieftine?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

David Popovici s-a retras din finala de la 400 m liber de la Roma

Într-o postare făcută de către Federaţia Română de Nataţie...

Tânără de 20 de ani din Piteşti, şi băută, şi drogată, la volan

Din ce în ce mai des în ultimul timp,...

Profesor universitar clujean, în presa israeliană: Viktor Orban, un Nicolae Ceauşescu mai „spălat”

Profesorul universitar Zoltan Tibori Szabo, de la Universitatea Babeş-Bolyai...

Cod galben de caniculă, azi, mâine şi poimâine

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis azi o...