Dacia Cioloş a fost nominalizat azi, de preşedintele Klaus Iohannis drept candidat pentru postul de prim-ministru, după consultările de azi cu partidele politice parlamentare, organizate la Cotroceni.

Astfel, preşedintele a renunţat, pare-se, definitiv, la a-l mai ţine în braţe pe prim-ministrul demis prin moţiune de cenzură, cu Guvern cu tot, Florin Cîţu. De altfel, Dacian Cioloş a fost singurul nume propus de partide, azi, ca potenţial premier. Nici PSD, nici PNL, nici AUR nu au propus vreun nume de premier, iar UDMR, la fel, nu s-a obosit în acest sens.

Dacian Cioloș (52 de ani, de loc din judeţul Sălaj) a fost ales președintele USR la începutul lunii octombrie, după ce fusese întemeietor al partidului PLUS, acum fuzionat cu USR. El a mai fost premier în perioada noiembrie 2015 până în ianuarie 2017, fiind numit în fruntea unui guvern de tehnocrați susținut inclusiv de PSD și PNL, după tragedia din clubul Colectiv, care l-a obligat pe Victor Ponta să demisioneze.

Cioloș, de profesie inginer horticol, a fost comisar european pentru Agricultură în perioada 2010 – 2014, dar şi europarlamentar şi lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European. Numele său n-a fost asociat niciodată cu vreo infracţiune de corupţie.

Un amănunt de culoare: comisar european fiind, Dacian Cioloş a călătorit de la Bucureşti la Bruxelles cu un avion low-cost (Ryanair), fapt care i-a mirat peste poate pe ceilalţi pasageri. Cutuma, la noi, e că politicienii călătoresc cu avionul doar la business class.

Deocamdată, nu e clar ce partide vor susţine în Parlament cabinetul pe care Dacian Cioloş îl va forma, în afară de USR şi, probabil, UDMR şi celelalte minorităţi. Zilele acestea vor avea loc negocieri în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here