„Fundația Groupe Renault România, în parteneriat cu Dacia, lansează, începând de anul acesta, Bursele de Educație Constantin Stroe.

Programul educațional poartă numele celui care a contribuit la destinul industriei auto din România, în jurul mărcii și uzinelor Dacia”, a transmis, printr-un comunicat de presă, Grupul Renault România.

„Constantin Stroe a fost cel care a contribuit major la asigurarea unei tranziţii de succes între vechea şi noua Dacia, odată cu privatizarea Dacia, în anul 1999. I se datorează, în bună parte, salvarea mărcii, după anii ’90, şi reîntoarcerea acesteia în marea familie Renault.

A fost unul dintre martorii naşterii şi creşterii Uzinei de la Mioveni, acolo unde a parcurs toate etapele carierei profesionale până la rolul de director general al uzinei. A îmbrăţişat cu aceeaşi pasiune rolul de purtător de cuvânt al întregii industrii româneşti de automobile, din poziţia de preşedinte – director general al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM). În 2012, revista franceză, Le Point, l-a numit „Figură istorică a Dacia”, mai transmit cei de la Grupul Renault.

Noi, cei din presa locală, l-am denumit pe regretatul Constantin Stroe Părintele Daciei.

În martie anul acesta ar fi trebuit să împlinească 79 de ani. A murit în 17 decembrie 2016, într-un spital din Capitală, în urma unui ataca vascular cerebral.

„Prin intermediul Burselor de performanță, Fundația își propune să identifice 10 elevi și studenți din anii terminali care au rezultate foarte bune, s-au evidențiat prin proiecte extrașcolare și de voluntariat, sunt pasionați de domeniul actual de studiu și vor să contribuie în viitor la schimbarea societății.

Acest tip de burse vizează un profil de învățământ real (ex. automatică și calculatoare, robotică, informatică, cibernetică, matematică, inginerie electrică, electronică, telecomunicații, tehnologia informației, inteligență artificială).

Bursele sociale se adresează elevilor din învățământul primar și gimnazial care provin din medii și zone rurale sau urbane defavorizate, din Argeș și Dâmbovița.

Bursele se derulează prin intermediul Fundației și pot fi susținute de către angajați ai Grupului Renault în România și de orice persoană care crede în performanță prin educație.

Aceștia pot alege să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit și/sau pensie completând formularul 230[1]   (poate fi descărcat de aici). Termenul limită pentru depunerea formularelor este 25 mai.

Calendarul ediției 2021 – 2022 a Burselor Constantin Stroe

10 burse de Performanță (5 elevi din învățământul liceal și 5 studenți)

1 iulie – 1 august – Înscrierea candidaților eligibili (secțiune dedicată, disponibilă în curând pe site-ul Grupului Renault, la adresa www.gruprenault.ro)

25 august – 10 septembrie – Analiza candidaturilor de către un juriu format din reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, Fundației și Grupului Renault.

15 – 20 septembrie – Publicarea listei cu cei 20 de finaliști

25 septembrie – 10 octombrie – Interviuri cu cei 20 de finaliști și selectarea celor 10 beneficiari ai Burselor de Performanță

50 de burse sociale

Elevii care corespund criteriilor de eligibilitate vor fi selectați prin intermediul instituțiilor de învățământ și inspectoratelor şcolare județene.

În imaginea de sus, o statuie a lui Constantin Stroe amplasată în oraşul Mioveni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here