Dacia Duster diesel merge şi la minus 60 de grade

Date:

Share post:

Am relatat ieri despre faptul că soţii Kinga şi Attila Bertici, din Satu-Mare, au reuşit să atingă Polul planetar al frigului, localitatea Oymyakon din Siberia, la bordul unei Dacia Duster diesel, de serie.

Expediţia celor doi ajunsese, de fapt, abia la jumătatea drumului. Urmează întoarcerea acasă.

În această dimineaţă, cei doi români au plecat pe drumul de înapoiere. Etapa aceasta, de circa 500 km, până în orăşelul Khandyga (situat pe şoseaua Kolyma, drum supranumit al Oaselor, din cauza victimelor omeneşti pe care le face), a fost, practic, cea mai grea etapă.

Primarul satului Oymyakon urându-le drum bun spre casă românilor

Aceasta din cauză că vremea în estul Siberiei s-a răcit considerabil, iar pe o bună parte din traseu nu există nici măcar semnal la telefonul mobil. Vă imaginaţi că de sunat la 112 e o chestiune de prisos: nu are cine-ţi veni în ajutor acolo.

Ultimele preparative înainte de plecarea către casă

Comaptrioţii noştri au avut şansă, totuşi, şi au ajuns la Khandyga, acolo unde există şi semnal la telefon şi chiar şi internet. Vor înnopta la o localnică, apoi de mâine vor porni înspre oraşul Yakutsk, loc de unde se poate spune că sunt mai aproape de civilizaţie.

Despre maşină: s-a comportat foarte bine, în general. Totuşi, în depresiunile traversate azi, unde temperaturile au coborât în jurul a minus 60 de grade, funcţionarea motorului a devenit neregulată.

Şoseaua Kolyma sau Drumul Oaselor

Lucru perfect explicabil, prin faptul că niciodată o Dacia Duster n-a fost testată la temperaturi mai mici de minus 30 de grade.

Mai mult ca sigur (cel puţin aşa le spusese soţilor Bertici un mecanic auto din Novosibirsk, specialist în Dacia şi Renault) nici softul care comandă funcţionarea motorului nu a fost nici proiectat şi nici testat să funcţioneze la temperaturi într-atât de coborâte.

Soţii Bertici, optimişti înainte de revenirea din expediţia siberiană

De funcţionat, însă, a funcţionat, motorul maşinii nu s-a oprit şi i-a dus cu bine pe soţii Bertici la destinaţie. E timpul, deci, să învăţăm lucruri noi despre Dacia Duster şi să privim aceste maşini cu ceva mai mult respect.

Reclama pe care soţii Kinga şi Attila Bertici au făcut-o Daciei (nota bene, gratis şi pe banii lor, nu pe ai producătorului) e nepreţuită.

sursa foto: Kinga şi Attila Bertici

2 COMENTARII

  1. Sunt client Dacia de la 1310, trecând prin 1310 breack și Logan.
    Rică, diminutivul pe care îl folosesc eu de la alt diminutiv, Dusterică, este indiscutabil o mașină cu calități deosebite, pe care o conduc cu plăcere.
    În egală măsură, are nevoie de șoferi/pasageri responsabili așa cum sunt soții Bertici, pe care îi felicit pentru cursa reușită, o provocare pe care nu mulți și-o permit.
    Din păcate, zeci, dacă nu sute de mii de români preferă șifturile la a n-a mână ……

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Laptele: prieten sau dușman? De ce să nu excluzi lactatele din alimentația ta

Laptele și produsele lactate fac parte din alimentația multor...

Gheorghe Zamfir, în concert vineri seară, în Piața Primăriei din Pitești

Maestrul naiului Gheorghe Zamfir va concerta vineri seară, de...

Ion Mînzînă: Dezvoltăm infrastructura rutieră din Mioveni (galerie foto)

Pentru Ion Mînzînă, președinte al Consiliului Județean Argeș și...

Accident rutier grav la Mozăceni, în sudul județului Argeș

Un accident rutier grav a avut loc în această...

Cod galben de ploi și descărcări electrice în jumătatea vestică a țării. Vizat e și județul Argeș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis azi o...