Curtea Constituţională, undă verde pensiilor speciale pentru aristocraţia bugetară din primării şi Consilii Judeţene

Date:

Share post:

Ieri, judecătorii Curţii Constituţionale au respins o sesizare a Avocatului Poporului, care viza o prevedere din Codul Administrativ (promulgat prin ordonanţă de urgenţă de Guvernul Viorica Dăncilă) care acorda pensii speciale unor categorii de aleşi locali.

Iniţial, Guvernul Ludovic Orban amânase, tot prin ordonanţă de urgenţă, acordarea acestor pensii speciale până în anul 2021, în dorinţa de a câştiga timp pentru eliminarea acestora, pe cale legislativă, în noul Parlament.

Dar, prin decizia de ieri a Curţii Constituţionale, aleşii locali au şanse mari să primească pensiile speciale încă de anul acesta.

De ele ar urma să beneficieze primarii, viceprimarii, preşedinţii de Consilii Judeţene şi vicepreşedinţii acestora. Cuantumul pensiilor speciale va fi proporţional cu salariul avut şi cu numărul de mandate avute de fiecare ales local (mai multe mandate, pensie specială mai mare).

Bugetele locale, grav afectate

Iar cum salariile aristocraţiei bugetare din primării şi consilii judeţene au crescut la cote vecine cu lipsa de decenţă, pensiile speciale vor fi ele pe măsură.

Aceste pensii speciale pentru aleşii locali ar urma să împovăreze bugetele primăriilor şi Consiliilor Judeţene (de acolo se vor plăti) cu aproximativ 150-170 de milioane de lei (25-40 de milioane de euro) anual.

Bugetele unităţilor administrativ-teritoriale va fi, astfel, grav afectat. Iar cum în Argeş (dar şi în alte judeţe ale ţării) există o mulţime de comune cărora veniturile proprii nu le ajung nici măcar pentru plata cheltuielilor salariale, e lesne de dedus că de investiţii (asfaltări de drumuri, şcoli, grădiniţe, apă curentă etc) nici nu va mai putea fi vorba.

Pensia specială şi cazierul pătat nu se exclud

Interesant este că pensii speciale vor încasa inclusiv aceia dintre aleşii locali care au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie.

E cazul, în Argeş, al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, al fostului primar al Piteştiului, Tudor Pendiuc, dar şi al altor foşti aleşi locali, condamnaţi pentru matrapazlâcuri cu banul public.

În imagine, o întâlnire cu presa la sediul Consiliului Judeţean Argeş.

sursa foto: CJ Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Parlamentul României manifestă tendințe iliberale –  Dreptul ONG-urilor la litigare strategică limitat drastic

Modificările propuse sunt o încercare de a slăbi capacitatea...

Cum să joci inteligent la cazinoul online

Cei mai mulți jucători accesează un cazino online și...

Cum se fura din conductele OMV Petrom, în Argeş, Olt şi Teleorman. Detalii dintr-un dosar

"Şase persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 47...

Joci ruletă și blackjack live? Trebuie să știi asta…

Jocurile de live casino au devenit extrem de populare,...

Vata bazaltica: 4 caracteristici pe care ar trebui sa le cunoastem

Pentru a mentine casa mai calda mai mult timp...