Cum va fi şcoala faţă în faţă în această toamnă? Declaraţiile oficialilor guvernamentali

Date:

Share post:

Redeschiderea școlilor în regim normal a reprezentat o prioritate în această perioadă, având în vedere că mai este doar o lună până când elevii se vor reîntoarce în bănci. Drept urmare, astăzi, în urma ședinței de Guvern, au fost stabilite primele reguli pe baza cărora se vor relua cursurile față în față.

La această ședință de Guvern au participat toate persoanele incluse în mod direct în problema redeschiderii școlilor, și anume: prim-ministrul Florin Cîțu, consilierul prezidențial Ligia Deca, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu (foto), ministrul Sănătății Ioana Mihăilă, secretarul de stat Raed Arafat, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, și Adriana Pistol, șefa Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

În urma discuţiilor, s-a decis ca elevii să participe fizic la cursuri atâta timp cât rata de infectare la nivelul localității este mai mică de 6/mia de locuitori.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a menționat că elevii, începând din clasa a VII-a, care s-au vaccinat pot merge în continuare la cursuri și dacă rata infectărilor este mai mare de 6. De asemenea, masca de protecție este obligatorie pentru copiii de peste 6 ani. Pentru profesorii care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut prin boală, Sorin Cîmpeanu spune că există posibilitatea ca aceştia să fie supuşi testării la fiecare 72 de ore. N-am înţeles dacă pe banii lor sau pe ai noştri.

”Peste pragul de şase la mie sigur că apar o serie de condiţii. Aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidenţă beneficii din această perspectivă pentru elevii şi profesorii care sunt vaccinaţi. Peste pragul şase la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar la carantină sigur că da se opreşte întreaga activitate”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Referitor la modul în care se vor desfășura orele în momentul în care rata de infectare trece de 6/mia de locuitori, Ministrul Educației a menționat următoarele:

“Luăm în calcul următoarea variantă: preşcolarii – creşe şi grădiniţe – să poată participa la procesul educaţional; clasele I-VI, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinaţi, sunt elevi cu vârsta sub 12 ani, din păcate trebuie să treacă în online; pentru clasele a VII-a până la a XII-a, respectiv a XIII-a vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum şi dăm beneficii elevilor vaccinaţi, în sensul în care să li se permită să vină la şcoală cu prezenţa fizică”.

Centre de vaccinare în şcoli

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a vorbit despre posibilitatea organizării centrelor de vaccinare în școli, spunând că în acest moment nu există date clare referitoare la acest aspect, însă discuțiile cu Comitetul Naţional de Organizare a Activităţilor de Vaccinare sunt în desfășurare. Aceasta a punctat, de asemenea, că vaccinarea este o soluție pentru a limita transmiterea bolii între copii, iar părinții ar trebui să fie mult mai liniștiți în momentul în care știu că elevii sunt trimiși la școală imunizați.

Întrebat ce se va întâmpla dacă un elev dintr-o clasă va fi depistat cu Covid-19 sau cu varianta Delta a virusului, ministrul Educației a spus că situația depinde în funcție de disponibilitatea elevilor și a părinților, dacă se acceptă sau nu testarea în masă:

„În această situație, toți colegii lui vor trebui să fie testați. Regula la acest moment este – la apariția unei îmbolnăviri într-o clasă – intră toată clasa în online. Dacă toți colegii lui vor accepta să fie testați, atunci școala ar putea să continue cu prezență fizică, subliniez, ar putea, pentru că nu este o decizie încă, pentru elevii care sunt vaccinați, cei nevaccinați urmând a trece în sistem online. Este o variantă de lucru.”

De asemenea, ministrul Educației a transmis că se pot organiza ceremonii de deschidere a anului școlar, în exterior, obligatoriu cu mască de protecție, iar durata ceremoniei să fie de maximum o oră și jumătate.

Așadar, redeschiderea școlilor aduce din ce în ce mai mult cu normalitatea dinainte de pandemie. Elevii vor începe orele fizic, așa cum foarte mulți și-au dorit, iar în următoarea perioadă se vor transmite mai multe informații despre locul în care vor fi testate cadrele didactice care nu sunt imunizate și cine va plăti aceste teste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Spitalul Județean Argeș, linie endoscopică de ultimă generație la Urologie

Pacienţii cu afecţiuni urologice vor beneficia de acum de...

Cod galben de ploi în sud-estul României. Vizat, și tot județul Argeș. La munte va ninge

Administrația Națională de Meteorologie ANM a emis azi o...

Spitalul Județean Pitești angajează medici

Spitalul Județean de Urgență Pitești organizează concurs pentru angajarea...

Documentar despre cariera și viața lui Ilie Năstase, în regia lui Tudor Giurgiu, prezentat la Pitești

Premiera documentarului ”Nasty”, despre cariera și viața lui Ilie...