Cum să prepari acasă o delicioasă pâine cu maia

Date:

Share post:

A coace acasă propria pâine nu este atât de dificil pe cât pare. În plus, satisfacția de a mânca o pâine ieşită din propriile mâini este de neegalat.

Tot ce aveți nevoie pentru a pregăti acasă o pâine de bună calitate este făină, apă și puțin zahăr, respectiv sare. Desigur, puteți folosi drojdia tradițională ca agent de creștere, așa cum fac majoritatea brutăriilor care produc pâine la scară industrială. Dar există şi o altă modalitate de a crește aluatul. Una veche, inventată poate de vechii egipteni, acum câteva milenii, dar folosită și de bunicile noastre în bucătăriile lor, pe vremea când drojdia de panificaţie fie nu apăruse, fie era inaccesibilă tuturor.

Vorbim despre o maia – un aluat subţire, având consistenţa celui de clătite – care se face folosind doar făină și apă. În primul rând, trebuie să utilizați o făină proaspătă, de bună calitate. Cele mai bune pentru a obţine o maia bună sunt făinurile de grâu sau de secară; măciniş integral, dacă este posibil.

Puteți afla aici cum să obțineți o maia de calitate folosind doar aceste două ingrediente, făină şi apă. Este nevoie de ceva timp într-adevăr, e un proces laborios, dar rezultatele sunt spectaculoase.

În rest, modul de frământare, de a dospi și de a coace aluatul este destul de asemănător cu cel al pâinii clasice, în care se foloseşte drojdie de panificaţie în loc de maia. Cel mai important este să vă asigurați că aluatul este bine lucrat și bine frământat, elastic dar ferm, astfel încât glutenul din făină să se activeze corect. Veți obține o pâine pufoasă, bine crescută, cu gust uşor acrişor, de care cu siguranţă veţi fi mândră/mândru.

Pâinea cu maia, făcută așa cum este descris aici, are mai multe avantaje în comparație cu pâinea făcută urmând calea tradițională, folosind drojdia ca agent de creştere. În primul rând, are un gust mult mai bun. Dar durează și mai mult și este 100% naturală. Fără aditivi, fără conservanţi, fără emulgatori, fără corectori de aciditate etc. Doar cu mai multe beneficii pentru sănătate.

Pâinea cu maia e recomandată cu căldură nu doar de nutriţionişti şi de medici, dar şi de bucătari sau brutari celebri. Cunoscutul bucătar francez Raymond Blanc, deţinător a două stele Michelin, spunea că a crescut acasă (într-un sătuc de lângă oraşul Besancon) cu pâine cu maia şi că n-ar înlocui-o niciodată din dieta sa. Iar Paul Hollywood, cel mai cunoscut brutar englez, spunea într-o emisiune televizată că pâinea cu maia este „pâinea pâinilor, pâinea vieţii”.

 Așa că acordați-vă puțin timp înainte de următoarea masă și încercați să vă pregătiți propria pâine cu maia. S-ar prea putea să consideraţi că a meritat efortul şi s-ar putea, de asemenea, să doriţi să repetaţi experienţa.

Poftă bună!

sursa foto: kuplio.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Din 2024, adio motoare diesel pe Dacia Duster

Începând cu modelele anului 2024, Dacia nu va mai...

CS Mioveni a scos un punct nesperat, la ultima fază a meciului: 1-1 acasă, cu Sepsi

CS Mioveni a jucat azi, cu Sepsi Sfântu-Gheorghe, un...

Avalanşa de la cabana Capra: până la prânz, salvatorii nu ajunseseră încă la turiştii blocaţi (video)

Efectivele impresionante ale forţelor de ordine, plus drumari şi...

O avalanşă puternică a lovit azi noapte cabana Capra, de pe Transfăgărăşan (galerie foto)

O avalanşă puternică a lovit în plin azi noapte...

FC Argeş, punct meritat la Sibiu, cu Hermannstadt: 1-1, gol Garita

FC Argeş a încerca azi, la Sibiu, cu câteva...