Cum să navighezi în siguranță online

Date:

Share post:

În momentul actual, internetul a devenit o normă. Ne petrecem majoritatea timpului pe site-uri în diverse scopuri. Putem comanda mâncare, cumpăra orice fel de electronice, plăti facturi sau accesa servicii de divertisment, sport, educație și multe altele.

Dacă vrei să vezi un film, ai televiziune pe internet. Dacă ești pasionat de fitness, găsești videoclipuri de la instructori de fitness pe YouTube. Caută pe Google și vei găsi totul de la tutoriale, rețete, certificări profesionale, servicii de divertisment, platforme pentru plata taxelor sau pentru a face următoarea rezervare pentru o călătorie.

Cu o atât de mare expunere, apar însă și riscuri. Cum știi dacă site-urile sunt de încredere? Ai văzut probabil mai multe știri despre magazinele online care comit fraude și despre bazele de date ale marilor comercianți care au fost piratate. Merită să explorăm astfel câteva metode prin care să ne asigurăm că navigăm în siguranță.

Verifică certificatul SSL de fiecare dată când intri pe un site

Vei găsi astăzi o mulțime de magazine și site-uri pentru diverse servicii online. Unele dintre ele pot fi necunoscute, deoarece numărul de afaceri online crește. Criteriul de bază pentru orice fel de site este să te asiguri că are un certificat SSL, adică afisează „HTTPS” la începutul adresei web.

Acest lucru înseamnă că site-ul este mai sigur decât site-urile obișnuite cu „HTTP”. Ar trebui să vezi și un simbol de lacăt, care indică faptul că site-ul este securizat, iar comunicarea dintre browser și site-ul web este criptată.

Mai nou, unele browsere te vor atenționa atunci când nu te afli pe un site HTTPs, însă nu te poți baza doar pe acest lucru. Cel mai bine este să îți amintești să verifici chiar tu, în special atunci când urmează să efectuezi o plată pe acel site.

Nu te conecta la rețele Wi-Fi publice 

Este foarte la îndemână să te conectezi la o rețea de Wi-Fi gratuită atunci când ești în oraș. Cu toate acestea, dacă dorești să faci cumpărături sau alte plăți online în timp ce ești în afara casei, rămâi în siguranță conectându-te la planul tău de date.

În acest fel te vei asigura că tranzacția este criptată. Nu uita că serviciile publice de internet sunt mai ușor de piratat. Deoarece vei furniza site-ului numele, informațiile despre cardul de credit, numărul de telefon și adresa de e-mail, trebuie să te asiguri că acestea nu pot fi deturnate.

Dacă nu este urgent, e mai bine să aștepți să ajungi acasă pentru a face plata.

Efectuează plăți doar pe site-uri de renume

O modalitate de a-ți asigura siguranța online este să vizitezi site-uri cunoscute, în care ai încredere. Dacă faci cumpărături online des, salvează-ți câteva magazine preferate în browser. La fel și dacă folosești anumite site-uri de servicii sau chiar și un cazinou online, este recomandabil să apelezi la branduri cu reputație.

Atunci când marchezi site-uri drept favorite în browser, vei evita totodată să tastezi de fiecare dată URL-ul și să faci o greșeală care te-ar putea duce pe un site nelegitim.

Folosește carduri de unică folosință

Mai multe bănci oferă de ceva timp opțiunea de a efectua plăți cu niște carduri virtuale, temporare. Aceste carduri sunt ideale pentru a face plăți singulare, mai ales atunci când faci o plată pentru prima dată pe o platformă cu care nu ai mai interacționat. Dacă folosești de exemplu Revolut, vei găsi astfel de carduri în profil.

Folosește un antivirus

Este recomandat să îți protejezi dispozitivele de viruși și programe malware. Pentru a te asigura că ești protejat în permanență, ai grijă ca setările de securitate și protecția antivirus să fie mereu actualizate. 

Ai grijă la ofertele care sună prea bine

Foarte multe escrocherii online se bazează pe oferte irezistibile. Dacă vezi oferte și prețuri cu 90% mai mici decât în mod obișnuit, este foarte posibil să fie vorba despre o înșelătorie. Odată cu creșterea popularității investițiilor la bursă și crypto au apărut și multe înșelătorii.

Nu accepta niciodată oferte care îți oferă promisiuni prea bune, de tipul acțiunilor sau criptomonedelor gratuite. La fel și dacă ți se trimit link-uri de plată care nu necesită niciun fel de autorizare. 

Verifică identitatea site-ului pe care te afli

În momentul de față este foarte simplu să clonezi un site sau să pretinzi că ești o afacere legitimă. Câteva lucruri pe care le poți verifica sunt prezența link-urilor în footer către ANPC și insituții locale relevante, numărul de înregistrare și denumirea oficială a afacerii, eventuala licență necesară funcționării și prezența datelor de contact. Verifică și corectitudinea textului.

Site-urile de încredere nu vor avea greșeli majore de scriere și de gramatică, litere mâncate și exprimări care sună artifical. Mai poți verifica de asemenea și conturile de social media ale acelei afaceri, care ar trebui să pară reale și active. Atunci când plătești taxe și impozite online, asigură-te că te afli pe site-urile oficiale ale instituțiilor statului.

Chiar dacă poate dura câteva minute să aplici sfaturile de mai sus, merită pe deplin să acorzi acest timp pentru a te proteja în fața riscurilor. Este mai important ca niciodată să ai grijă de siguranța datelor tale. Dacă ai în jur persoane în vârstă care pot fi expuse înșelătoriilor online, asigură-te că le explici cum pot verifica la rândul lor că accesează site-uri de încredere.

sursa foto: Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Laptele: prieten sau dușman? De ce să nu excluzi lactatele din alimentația ta

Laptele și produsele lactate fac parte din alimentația multor...

Gheorghe Zamfir, în concert vineri seară, în Piața Primăriei din Pitești

Maestrul naiului Gheorghe Zamfir va concerta vineri seară, de...

Ion Mînzînă: Dezvoltăm infrastructura rutieră din Mioveni (galerie foto)

Pentru Ion Mînzînă, președinte al Consiliului Județean Argeș și...

Accident rutier grav la Mozăceni, în sudul județului Argeș

Un accident rutier grav a avut loc în această...

Cod galben de ploi și descărcări electrice în jumătatea vestică a țării. Vizat e și județul Argeș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis azi o...