Inspectoratul General al Poliţiei recomandă evitarea preluării actului de identitate, a adeverinţei de la serviciu/declaraţiei pe proprie răspundere de la persoanele legitimate, fiind suficientă vizualizarea actelor şi păstrarea unei distanțe minime de siguranță, inclusiv de echipajele rutiere (agenţii nu se vor apleca spre şoferul autovehiculului).

După oprirea autovehicului, polițistul îi solicită conducătorului auto să coboare geamul doar 5 cm pentru dialog. Apoi îi solicită să lipească pe geam documentele: CI și documentul justificativ al deplasării.
Aceeași tactică se aplică şi pentru ceilalți ocupanţi ai autovehicului.

Pentru pietoni procedura este următoarea: polițistul solicită pietonului să prezinte CI și documentele justificative ale deplasării. Polițistul va solicita pietonului să țină CI cu fața spre polițist, fără ca polițistul să atingă documentul de identitate.

Polițistul va solicita pietonului să tină documentul deschis, cu partea scrisă spre polițist, în așa fel încât acesta să îl poată citi fără să-l atingă.

Măsurile de mai sus au fost prevăzute ca procedură de lucru în vederea limitării la minimum a interacţiunii cu poliţiştii, jandarmii sau militarii, entupentru a preveni, pe cât posibil, eventuale infectări cu coronavirus.

sursă: Poliţia Română/IGPR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here