Într-un articol publicat zilele trecute, am arătat că maşinile electrice, deşi par nepoluante la prima vedere, consumă, totuşi, electricitate pentru producerea căreia se poluează prin folosirea intensivă a cărbunelui, păcurii etc.
De ce sunt maşinile electrice aproape la fel de poluante ca şi cele pe benzină sau motorină
Cel puţin asta e situaţia la noi în ţară, la ora actuală.
Ziaristul Henrik Bohme, de la Deutsche Welle, a devoalat, recent, un alt aspect al poluării de care se fac vinovate maşinile electrice, scriind, cu umor, că „soluţia curată (automobilul electric – n.r.) este cam murdară”.
„Aceste minuni electrice au un bilanţ ecologic…modest. Să ne uităm un pic la cel mai recent model produs de concernul Daimler, EQC. Primul Mercedes complet electric (în imagine, sus), disponibil începând de anul viitor pentru modesta sumă de 70.000 de euro.
Bateria din EQC cântăreşte nu mai puţin de 650 de kilograme…numai fabricarea ei produce între 12 şi 16 tone de dioxid de carbon”.
Dacă luăm de bune cifrele furnizate de jurnalistul german, asta înseamnă că o maşină cu motor cu ardere internă eliberează în atmosferă aceeaşi cantitate de noxe după un rulaj cuprins între 100.000 şi 250.000 km.
Soluţii există, dar Guvernul român nu vrea să ştie de ele
La modul cum pune Guvernul nostru problema, azi, presiunea înspre maşinile electrice nu e decât o manieră „ecologică” de a pune carul înaintea boilor.
În primul rând, e nevoie de infrastructură pentru aceste maşini. Zilele trecute, ministrul Anton Anton a vrut să meargă cu maşina electrică a ministerului până la Constanţa. N-a riscat, pentru că nu e nicio staţie de încărcare pe drum şi avea şanse mari să rămână în pana ecologistului.
În altă ordine de idei, pentru ca maşinile electrice să fie realmente nepoluante, trebuie ca şi curentul consumat de ele să fie produs din resurse regenerabile, sustenabile, nepoluante: hidro, eoliană, solară, biomasă etc.
Soluţii pentru un transport rutier ecologic, de care Guvernul nu vrea să audă
Deocamdată, mai puţin de jumătate din electricitatea produsă de ţara noastră se bazează pe resurse regenerabile. Când acest procent va ajunge la 80-90%, atunci problema va fi rezolvată.
Pentru reducerea poluării datorate traficului rutier ar mai fi şi alte alternative, cum ar fi încurajarea folosirii carburanţilor alternativi, mai puţin poluanţi, ecologici, cum ar fi GPL-ul, CNG-ul, biodieselul sau bioetanolul.
Deocamdată, Guvernul (ne referim şi la acesta, dar şi la precedentele) n-a făcut absolut nimic pentru a stimula folosirea acestor carburanţi.
Dacă statul ar fi cu adevărat îngrijorat de nivelul de poluare și preocupat de scăderea noxelor am avea la pompa biodiesel, bioetanol și stații de încărcare a mașinilor electrice în fiecare parcare. Sună fantezist? În alte țări cum de este posibil?